Popotnik
975 ogledov

Najlepše destinacije za potapljanje v bližini

H2O Globe
1/2
H2O Globe
Obala bližnje sosednje Hrvaške za potapljače skriva veliko podvodnih zakladov, od ladijskih razbitin, tunelov, do jam.

"Omembe vrednih potapljaških točk je precej, omenimo le nekatere izmed njih. Blizu Rovinja, na globini 39 metrov si lahko ogledate razbitino hrvaškega Titanika, ladjo Baron Gautsch," nam je zaupal potapljač in inštruktor Jure Daič, prvi Slovenec, ki se je z enim vdihom potopil globlje od stotih metrov. Dodaja, da je razbitina pod hrvaškim spomeniškim varstvom Ministrstva za kulturo, zato si jo je možno ogledati le v spremstvu lokalnih potapljačev, ki vas bodo peljali na lokacijo.

Jure je omenil tudi otok Premudo, zraven Silbe. Ta med potapljači po njegovih navedbah slovi po potapljanju skozi jame in luknje, ki jih osvetljujejo prodirajoči sončni žarki: "Igra barv in svetlobe, nad katero boste navdušeni. Na globini 67 metrov za izkušenejše potapljače leži ladijska razbitina."

H2O Globe | Avtor: H2O Globe H2O Globe
Na istrski obali velja po njegovih besedah za eno izmed najlepših lokacij za potapljanje Barbakovac: "Teren se giblje od rta proti odprtemu morju, na obeh straneh ga obdajata navpični podvodni steni, podvodno življenje pa je zelo živahno tudi v dveh tunelih - večji na globini 33 do 40 metrov, manjši pa že na 20 do 14 metrov."

Tudi nova aplikacija za potapljače

Jure se sicer te dni ukvarja z razvojem aplikacije H2O Globe, platforme, ki bo ponujala tisto, kar so potapljači do sedaj morali iskati na številnih različnih portalih.

"Aplikacija je rezultat dolgoletnih izkušenj, saj sem sam videl, kje so potrebe ljubiteljskih potapljačev in ponudnikov potapljaške opreme. Vsebine so razdrobljene po spletu, sedaj pa gradimo spletno mesto, preko katerega bodo uporabniki lahko poiskali najboljše lokacije za potapljanje, trgovine in centre s potapljaško opremo ter se za potapljanje dogovorili s somišljeniki, se povezovali, pošiljali sporočila ter delili videe s svojih potapljaških podvigov, primerjali cene potapljaških storitev, ocenjevali različne storitve in produkte, hkrati pa bodo na voljo tudi napotki za varno potapljanje ter informacije glede možnih nastanitev okoli potapljaških lokacij,"  je pojasnil Daić ter dodal, da aplikacija sicer nastaja v Sloveniji, a bo povezovala globalni trg.

H2O Globe je po besedah vodje razvoja Valentine Metež trenutno v zgodnji testni fazi, razvija se po fazah in se prilagaja potrebam trga in uporabnikov, za uporabnike z neprofitnimi interesi bo popolnoma brezplačna, medtem ko bodo morali uporabniki, ki bi želeli s pomočjo platforme svoje podjetje približati potapljačem, plačevati mesečno ali letno naročnino. Za zdaj je do platforme mogoče dostopati na spletni strani www.h2oglobe.com, po letu 2020 pa bo popolnoma dokončana tudi mobilna aplikacija za pametne telefone z android ali iOS operacijskim sistemom.

Na platformi Kickstarter je aplikacija še pred iztekom kampanje dosegla svoj cilj, zbrali so že 8.500 evrov.

logarska dolina Iz Las Vegasa Popotnik Iz Las Vegasa: Slovenija najbolj vroča destinacija leta

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.