Popotnik
7701 ogledov

Najlepši piknik prostori ob vodi v Sloveniji

Piknik ob vodi Profimedia
Piknik ob vodi je popolna oblika druženja z družino in prijatelji v naravi. A kljub temu je treba paziti na izbor prostora, kjer bomo piknik organizirali.

Glede na Zakon o vodah je raba priobalnega zemljišča dovoljena, če se lastniku ali drugemu posestniku priobalnega zemljišča ne povzroča škoda. V vode je prepovedano izlivati, odlagati ali odmetavati snovi in predmete, prepovedano je odlaganje in odmetavanje odpadkov. Kljub temu pa lahko vsaka občina določi še dodatna pravila za obnašanje v naravi.

Zadrževanje na najožjih vodovarstvenih območjih ni dovoljeno

Mestna občina Maribor denimo nima posebej določenih območij za piknike ob vodnih površinah. Veljajo splošna določila Zakona o vodah in Uredbe o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnikov Ruš, Vrbanskega platoja, Limbuške dobrave in Dravskega polja (iz uredbe izhaja, da na najožjih vodovarstvenih območjih z oznako VVO I - to so območja ob črpališčih - ureditev prostorov za piknike oziroma za šport niso dovoljene.

Glede na to zadrževanje na teh območjih ni dovoljeno, saj tudi ni urejenih sanitarnih enot, ki bi bile ustrezno priključene na javni kanalizacijski sistem.

Spletna stran Visit Maribor pa za piknik ob vodi med drugim priporoča najem urejenih prostorov Drava center na Limbuškem nabrežju in najem prostorov v Športnem parku Krsnik.

Prostori tik ob Savi, a dostop do vode ni omogočen

Javni zavod Šport Ljubljana urejene prostore za piknik ob vodi oziroma v njeni neposredni bližini ponuja na lokaciji RIC Sava, a kljub temu, da so v bližini vode, so piknik prostori ograjeni z ograjo in neposreden dostop do vode ni omogočen. Reka Sava na tem delu namreč ni namenjena plavanju, pojasnjujejo.

"Občani lahko na lokaciji uživajo na zelenih površinah piknik prostorov in igrišču za odbojko na mivki, na sprehajalnih poteh ob reki Savi, najemniki piknik prostorov lahko pripravljajo hrano v kamnitih žarih, za najmlajše pa je na voljo tudi otroško igrišče in živalska farma," dodajajo. Vseh 10 piknik prostorov ob Savi ima svoj žar, mize z nadstreškom in klopi.

 

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL dodajajo, da odlok o posebni rabi javnih površin ne vsebuje določbe glede piknikov, doslej pa tudi niso prejeli vprašanj občanov ali vlog za dovoljenja glede izvedbe piknika. "Velja pa posebna previdnost pri kurjenju v naravi, ki pogosto spremlja piknike (odprt ogenj, žar …)," opozorijo. Kot smo že pisali v članku Žar v naravi? Odvisno kje in kdaj, sicer vas lahko oglobijo, 12. člen Odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin prepoveduje kurjenje v gozdovih s posebnim namenom (razen na za to posebej določenih prostorih in zaradi zatiranja podlubnikov), na splošno pa to področje ureja Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

Na MU MOL obiskovalce prav tako opozarjajo, naj po uporabi javne površine to za seboj pospravijo in embalažo, ki jo polno prinesejo na piknik, po zaužitju vsebine tudi odnesejo (vsaj do najbližjega koša za odpadke). "Obenem obiskovalce mestnih gozdov pozivamo, da upoštevajo gozdni bonton, ki smo ga pripravili v okviru projekta URBforDAN ter dodatno osvetlili v okviru kampanje Človek, čuvaj svoje mesto," dodajajo.

Pobrskali smo še za drugimi prostori za piknik ob vodi po Sloveniji:

- Piknik prostor ob reki Kokri

- Piknik prostor Jezero 

- Piknik prostor na obali Slivniškega jezera

- Piknik prostor Zbilje

- Piknik prostor Jasa

- Piknik prostor Dragomelj

- Star maln nad Vrhniko

- Ribnik Druškovič

Tudi na piknikih boste morali upoštevati priporočila NIJZ. Dostopna so na tej povezavi.

Piknik Slovenija Popotnik Pikniki v zavarovanem območju narave

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice