Popotnik
1590 ogledov

Pikniki v zavarovanem območju narave

Notranjski park
1/4
Tine Šubic
Nekatere lokacije so blizu vode, zato je piknik mogoče obogatiti z veslanjem ali celo kopanjem ...

Notranjski regijski park je zavarovano območje narave, zato pikniki kjerkoli tu niso dovoljeni. "Tudi zato, ker je kurjenje na takšnih območjih prepovedano. Na območju parka nekaj zasebnih ponudnikov omogoča najem njihovih zemljišč za namene piknikov. Te lokacije imajo mize in klopi ter običajno tudi žare in dostop do elektrike. Nekatere lokacije so blizu vode, zato je piknik mogoče obogatiti z veslanjem ali celo kopanjem," nam je pojasnila Eva Kobe iz Notranjskega regijskega parka. 

Ti organizirani in urejeni piknik prostori so po njenih navdebah ob lovskih kočah, turističnih kmetijah, pa tudi povsem na samem, tako da vsakdo najde kaj primernega: "Prostore je mogoče najeti kadarkoli, nekaj dni v naprej oziroma v času poletne sezone vsaj en teden prej. Najlepši so pikniki v pomladnem in poletnem času ter v prvih še toplih jesenskih dneh."

Notranjski regijski park | Avtor: Eva Kobe Eva Kobe
Vsi zainteresirani na njihovi spletni strani ( na povezavi https://www.notranjski-park.si/obiskovanje/aktivnosti/pikniki) najdejo obrazec za povpraševanje, kjer napišejo svoje želje, oni pa jih usmerijo na najbolj primerne prostore za piknik.

 

Pikniki v samoorganizaciji

"V samoorganizaciji so pikniki v smislu pogrnjene odejice dovoljeni, vendar samo ob urejenih sprehajalnih in kolesarskih poteh, kjer je marsikje že uprava parka postavila mize in klopi," še opozarja Eva Kobe.  Izven teh poti pikniki po njenih besedah niso mogoči, saj bi prisotnost ljudi lahko zmotila naravne bivalne ritme živali, aktivnosti ob piknikiranju pa bi lahko povzročile tudi škodo rastlinam.

V zadnjem času, predvsem v zadnjem letu, odkar je nastopilo obdobje epidemije, ki je za sabo potegnilo zaprtje regijskih in državnih meja ter gostinskih lokalov, smo prav zaradi povečanega druženja v naravi zaznali porast odpadkov, predvsem ostanke embalaže pijač in prigrizkov ter cigaretnih ogorkov.

Eva Kobe, Notranjski regijski park

Notranjski regijski park | Avtor: Notranjski regijski park Notranjski regijski park

Piknik Piknik Popotnik Strošek med 10 in 20 evrov, povzročili boste skoraj 3 kilograme odpadkov Kozarci Piknik Magazin Kozarci za vlaganje: kako jih uporabiti na vrtni zabavi

Umikajo koše za smeti

"Dejstvo je, da so pri nas koši za smeti na parkiriščih in vstopnih točkah. Trend v zavarovanih območjih po vsem svetu je, da se koši umikajo, zato jih ob sprehajalnih poteh in v notranjosti parka ni," pravi Eva Kobe.

Pričakujejo namreč ozaveščenost obiskovalcev, ki se morajo držati načela: "Vse, kar prinesem s seboj, tudi odnesem."

Zavedati se je treba tudi, da je to območje medveda in koši za smeti, polni vabljivih dišav po malicah obiskovalcev, medvedov zagotovo ne bi pustili ravnodušnih.

Eva Kobe, Notranjski regijski park

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.