Popotnik
1974 ogledov

Vrtoglava naložba v zimski turizem v Sloveniji

Smučanje v tujini EPA
Golte so 7. decembra ponovno med prvimi v Sloveniji odprli smučišče. Načrtujejo, da bo smučišče obratovalo 120 dni, kolikor zanaša dolgoročno povprečje.

"Golte ob svoji 50-letnici predstavlja največjo naložbo v zimski turizem v Sloveniji," sporočajo s Slovenske turistične organizacije. 

Golte letos praznujejo 50 let odkar je prva nihalka pripeljala smučarje na edino veliko savinjsko smučišče. Ta pomembni jubilej so obeležili z zaključeno investicijo v apartmajske hiše.

Štiri milijone evrov vredna investicija v 32 apartmajev na smučišču je hkrati tudi največja investicija v zimski turizem v Sloveniji v tej sezoni. Svojo kulinarično ponudbo so obogatili še z Ajdnikom, čajem iz zelišč iz Golt in craft pivom Goutar.

STO 

Več kot podvojitev kapacitet

Štiri milijone evrov vredna naložba se je začela že leta 2010, vendar je podjetju zaradi denarnih težav prej ni uspelo končati. Na STA pojasnjujejo, da letos zaključena investicija v 32 novih apartmajev na smučišču pomeni več kot podvojitev nastanitvenih kapacitet na Golteh. Apartmaji so velikosti od 44 m2 do 210 m2 in so namenjeni za bivanje od 4 do 12 oseb.

Smučanje v Sloveniji V Sloveniji Popotnik V Sloveniji: to je letošnja cena enotne smučarske vozovnice

Tako bo lahko na Golteh bivalo dodatnih 208 oseb, kar bo pomembno povečalo obisk Golt. Apartmaji se nahajajo na smučišču in tik ob hotelu in tako lahko gostje koristijo vse hotelske storitve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nočne priprave najboljših prog!

A post shared by Golte (@golteslovenia) on

Smučišče Golte ima 12 kilometrov prog, najdaljšo nihalko v Sloveniji, 3 sedežnice, 2 vlečnici in otroški trak. Smučišče je primerno tako za družine kot za zahtevnejše smučarje. Smučišče je opremljeno s sistemov tehničinega zasneževanja in tako v povprečju obratuje 120 dni.

V zimi 2018/19 je bilo, kot mnogokrat prej, ponovno s strani smučarjev izbrano za najboljše srednje veliko smučišče. Smučišče načrtuje nove investicije v 2 sedežnici in sistem zasneževanja. Novost je skupna sezonska vozovnica s Celjsko kočo in možnost 5 kratenega koriščenja sezonske vozovnice na Cerknem in Kopah.

Kot se za pravo savinjsko smučišče spodobi, na Golteh ne manjka bogate kulinarične ponudbe na kočah in v hotelu. Najbolj tipičen je gotovo savinjski želodec, narejen pri kmetih na planoti. Novost letošnje sezone je ajdnik, ki je tipična savinjska potica iz ajdove moke, orehov in meda. Nič pa ni bolj tipičnega savinjskega kot njihovo pivo. Slovenija proizvede največ hmelja na prebivalca na svetu in je 6 največji proizvajalec hmelja na svetu.

STO

Samo na Golteh lahko poskusite Goutarja – 100 % Savinjčana iz savinjskega hmelja, savinjske vode, zvarjenega v Savinjski pivovarni, ki ga popijete s pogledom na Savinjske Alpe ali Savinjsko dolino. Golte je kraška planota, ki je svoje ime dobilo po kraškem pojavu goltanja vode. Iz goltanja izhaja tudi ime za lastno pivo. Ljubitelje čajev bo navdušil Goltea alpski čaj narejen iz zelišč, ki jih najdemo na Golteh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zimska pravljica!

A post shared by Golte (@golteslovenia) on

Večina dnevnih smučarjev na Golte prihaja iz Savinjske regije in Zasavja. Vedno več pa je tudi smučarjev iz Ljubljane in Maribora, saj so ugotovili, da je samo 45 minut od Ljubljane ali 1 uro od Maribora vrhunsko smučišče. Med večdnevnimi gosti so glavni gostje Slovenci, Hrvati in Madžari, nekaj pa je tudi Čehov, Poljakov in Avstrijcev.

Smučarjem po smuki svetujejo obisk Božične bajke v Mozirskem Gaju, ki s 1,5 milijoni lučk, vsako leto privabi skoraj 40 tisoč obiskovalcev. Mozirski gaj se nahaja zgolj pet minut vožnje od spodnje postaje nihalke.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.