Popotnik
44896 ogledov

Napovedujejo spremenjene navade in pričakovanja turistov

Slovenija Profimedia
"Tudi ko bodo potovanja možna, bodo potekala po bistveno drugačnih in zaostrenih razmerah," opozarja direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) mag. Maja Pak.

Kot gostja podkasta TUR!ZEM je pojasnila, da bo po epidemiji konkurenca velika "in najhitreje bodo okrevali tisti, ki jim bo uspelo najprej povrniti zaupanje turistov. Torej tisti, ki se bodo znali prilagoditi spremenjenim pogojem poslovanja in hkrati spremenjenim pričakovanjem gostov in se razvijali v smeri trajnostnega turizma. Obenem pa koristili vse prednosti digitalizacije."

Najtežja kriza do sedaj

"Pandemija je turizem pahnila v najtežjo krizo do sedaj, kar je vplivalo na drastičen padec tako v evropskem kot globalnem turizmu," pojasnjuje Maja Pak. Po podatkih svetovne turistične organizacije je bil v letu 2020 zaznati kar 75 odstotni upad mednarodni prihodov. Dodaja, da je na globalni ravni izgubljena milijarda mednarodnih prihodov.

To so po njenih besedah izgube, kakršnim svetovni turizem še ni bil priča. Pojasnjuje, da se turistični sektor sooča z vrsto izzivov, še posebej pereča sta dva: "Turistični ponudniki se po vsem svetu srečujejo s težko finančno situacijo, mnoga podjetja v turizmu žal ne bodo preživela. Drugi največji izziv panoge pa je ohranitev zaposlitev. Na globalni ravni je ogroženih kar 120 milijonov delovnih mest."

Na spletni novinarski konferenci STO so bili ta teden predstavljeni tudi rezultati slovenskega turizma v letu 2020. "Že prvi val krize je turistične tokove ustavil za tri mesece, drugi val pa je turizem v Sloveniji popolnoma ohromil. Posledično v Sloveniji za leto 2020 beležimo 51 odstotkov manj prihodov in za več kot 42 odstotkov manj prenočitev," so pojasnili. Število tujih turistov se je zmanjšalo za kar 74 odstotkov, njihove prenočitve pa za 71 odstotkov.

Velik upad števila tujih gostov je delno ublažila rast domačih turistov, ki so v letu 2020 ustvarili za 21 odstotkov več turističnih prihodov in za 33 odstotkov več turističnih prenočitev kot v letu 2019: "Domači gostje so v letu 2020 ustvarili kar 60 % vseh prihodov in 64 % vseh turističnih prenočitev, v letu 2019 je delež prenočitev znašal 28 odstotkov."

Napovedujejo, da bo v tem letu vpliv na turistično povpraševanje pogojen z epidemiološko situacijo, omejitvami potovanj, transportno povezljivostjo in dostopnostjo ter zlasti s spremenjenimi potovalnimi navadami. Evropska potovalna komisija (ETC) za letošnje leto napoveduje 61 % rast turističnih prihodov na svetovni ravni in 59 % rast turističnih prihodov v Evropi.

PIRAN | Avtor: Profimedia Profimedia

Neenakomerno prizadet turistični sektor

Na STO opozarjajo še, da je pandemija na destinacije in različne deležnike v slovenskem turizmu vplivala zelo različno in neenakomerno prizadela turistični sektor: "Med najbolj prizadetimi zaradi krize so turistične agencije in organizatorji potovanj, turistični vodniki, industrija srečanj, mestni hoteli, letalski in avtobusni prevozniki, gostinski ponudniki, atrakcije, kultura in ponudniki aktivnih počitnic."

Poudarili so, da je v Sloveniji turistično gospodarstvo zelo pozitivno sprejelo turistične bone, ki so pomembno vplivali na rast števila domačih turistov lani, ki je bila 21-odstotna. Prav tako zelo pozitivno je bila sprejeta nacionalna kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija, ki jo je zasnovala STO takoj po odprtju turističnih kapacitet v maju in z njo spodbujala prebivalce k odkrivanju Slovenije.

"Po analizi podatkov TourMis smo v slovenskem turizmu v primerjavi z ostalimi  evropskimi državami bili lani še posebej uspešni pri vzpodbujanju domačih gostov za oddih doma, saj so konkurenčne države beležile upad števila domačih turistov, npr. Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška," so sklenili na STO.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

anja.scuka@zurnal24.si