Popotnik
583 ogledov

Naval Čehov, lani presegli nov mejnik

Izola
Število turističnih prihodov in nočitev v izolski občini v primerjavi s prejšnjimi leti še vedno narašča.

Tako so lani prvič presegli mejnik pol milijona nočitev, saj so zabeležili rekordnih 521.505 nočitev in 143.989 turističnih prihodov. Gre za šestodstotno rast nočitev in 12-odstotno rast prihodov glede na leto prej.

Pri tem največji delež turistov še vedno predstavljajo Slovenci (49 odstotkov), sledijo jim Nemci in Avstrijci s po devetodstotnim deležem, Italijani (osem odstotkov), Čehi (štirje odstotki) in Madžari (trije odstotki), so sporočili iz Turističnega združenja Izola.

V letu 2019 je v primerjavi s preteklim letom najbolj, za 40 odstotkov, naraslo število čeških turistov, število nemških turistov pa je poraslo za tretjino. Izstopa tudi rast prihodov na italijanskem, belgijskem, nizozemskem in poljskem tržišču.

Višja rast števila prihodov od rasti števila opravljenih nočitev medtem kaže na skrajšanje povprečne dobe bivanja. Ta je v letu 2019 znašala 3,6 dneva, v letu pred tem pa 3,8 dneva.

Več kot polovica v hotelih

V Izoli je sicer registriranih 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5.170 turističnih ležišč. 52 odstotkov gostov se je odločilo za namestitev v hotelih, 19 odstotkov v apartmajih, 11 odstotkov v kampih, šest odstotkov v prenočiščih, preostalih 12 odstotkov pa v preostalih nastanitvenih enotah.

V turističnem združenju so ob tem spomnili na minule aktivnosti, od zaključka čezmejnega projekta Mala barka 2, v sklopu katerega so pripravili čezmejne itinerarije, ki povezujejo destinacije severnega Jadrana, do sejemskih nastopov ter sodelovanja z mediji in blogerji. Prav tako so prenovili svojo spletno stran, nadaljevali akcijo Izolski okusi ter ponudili kulinarična doživetja na tematsko zasnovanih dnevih.

V tem letu med drugim pripravljajo načrt digitalizacije kulturne dediščine, prizadevali si bodo tudi za razvoj novih turističnih produktov s poudarkom na petzvezdičnih doživetjih, so še napovedali v izolskem turističnem združenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.