Popotnik
5129 ogledov

Ne boste verjeli: tudi to se dogaja na Šmarni gori!

Šmarna gora Saša Despot
Povprašali smo, kako varna je v resnici Šmarna gora.

Šmarna gora je ob lepih dneh, še zlasti ob koncih tedna, pravo zbirališče Ljubljančanov, ki si z najbolj priljubljenega pohodnega cilja slovenske prestolnice mesto želijo ogledati od zgoraj. Po besedah Planinskega društva Šmarna gora (PDŠG) kot nedokazano merilo za obisk velja ekonomska kriza: "Večja kot je, več je obiskovalcev. Izlet na Šmarno goro je namreč relativno poceni, prav tako kosilo na vrhu. Občutek, ko nekaj naredimo zase, je vedno dober. Šmarna gora je s svojimi prireditvami tudi medijsko izjemno prisotna," razloge za dober obisk navedejo na planinskem društvu.

Šmarna gora preverili smo Popotnik Razrešili smo dolgoletno uganko ki zagotovo zanima marsikaterega Ljubljančana

Točnega števila letnih obiskovalcev nam sicer ne morejo podati, saj nihče ne vodi te statistike. Pred leti je bilo slišati pobude o postavitvi števca, ki pa se niso nikoli udejanile. Na število obiskovalcev vselej najbolj vpliva vreme.

Šmarna gora | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
676 metrov visok hrib, ki leži na robu prestolnice, prepletajo številne poti in steze iz različnih izhodišč, ki so opremljene s kažipoti in markacijami. Za registirane planinske poti skrbi prej omenjeno PD Šmarna gora, ki ima zaradi številčnega obiska več dela z vzdrževanjem kot običajno.

Veliko težavo po besedah sogovornikov predstavlja predvsem erozija tal zaradi deževja ter divje bližnjice, ki jih ustvarjajo obiskovalci. "Včasih se najde tudi kak posameznik, ki sam kaj počisti. V društvu smo zasuti s sporočili o poškodbah ali padlih drevesih na poteh, kar odpravljamo v skladu s svojimi zmožnostmi. Pri tem nam finančno izjemno pomaga gostilna Ledinek, s katero že leta zgledno sodelujemo," nam omenijo. 

Člani PDŠG letno opravijo med 500 in 800 prostovoljnimi delovnimi urami, ki vključujejo redno vzdrževnje poti in markacij. Šmarno goro vsi radi obiskujejo in markaciste vestno obveščajo o padlih drevesih, ki se jih sproti odstranjuje. Po njihovih izkušnjah je največ dela ob vetrolomih ali žledolomih. Pri tovrstnih intervencijah sta prisotna tudi gasilska brigada in Gorska reševalna zveza (GRSZ).

Šmarna gora, hribi, pohodništvo, planica, tamar, narava Slovenija Popotnik Da lahko mi uživamo, nekateri opravijo 37 tisoč prostovoljnih ur

Na tem mestu se spomnijo žledoloma, ko so jim poleg lokalnih gasilcev na pomoč priskočili tudi člani družine, ki vodi gostišče na vrhu, ter njihovi prijatelji. Včasih se na poteh pojavijo tudi hlodi oziroma podrta drevesa, ki obiskovalce ovirajo pri hoji. O podrtem drevju in morebitnem zapiranju (neprehodnih) poti obiskovalce ažurno obveščajo na njihovi Facebook strani. "K sreči se člani društva resnično čutimo odgovorni za poti in se z veseljem udeležimo vsakršne delovne akcije. Tudi sicer smo med seboj izredno povezani, kar dodatno utrjujejmo na naših poletnih taborih. Tam se srečamo kot velika družina; nazadnje je najmlajša udeleženka štela le 4 mesece, najstarejša pa 84 let," veselo povedo na PDŠG.

Šmarna gora | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Za najbolj obljudeno pot sicer velja tista iz Tacna, kjer je urejeno tudi večje plačljivo parkirišče in do koder se je mogoče pripeljati z avtobusom. Pravijo ji "Pot čez korenine" – ko boste na njej, boste hitro ugotovili, zakaj. Steza sicer ni izpostavljena, je pa večinoma dokaj strma, pogosto prepredena s koreninami in mestoma skalnata. Na njej boste ob najzgodnejših in najbolj poznih urah dneva srečali številne pohodnike.

Rožnik ste videli? Popotnik Neverjetno, Rožnik povsem neprepoznaven!

Šmarna gora | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če ne upoštevamo pohodniških priporočil za obiskovanje, je kot vsak drug hrib tudi Šmarna gora lahko nevarna. Na PD Šmarna gora so prepričani, da hrib marsikdo podcenjuje, še posebej starejši z zdravstvenimi težavami: "Najbolj pa se nevarnosti izpostavljajo vsi tisti, ki so neprimerno obuti. Še vedno velja, da je najvarnejša obutev taka, ki 'objame' gleženj. To je najbolj pomembno zlasti pri hoji navzdol, ko so noge malce utrujene in tako težje pridelaš poškodbo.

Občasno imajo pri GRZS delo tudi z iskanjem ljudi, ki zatavajo in ne najdejo več poti nazaj. To so najpogosteje otroci, pri katerih se iskanje vselej zaključi s srečnim koncem. Pred časom so tako izvedli iskalno akcijo izgubljene dementne osebe, kjer so problem predstavljale zdravstvene okoliščine osebe. 

gore Intervju Popotnik Planinski vodnik: "Pač ni vsaka gora Šmarna gora"

Človeška zloba ne pozna meja

Občasno pa za nesreče ni kriv le trenutek nepazljivosti, temveč je to posledica človeške hudobije. V Facebook skupini Šmarna gora Fan Klub je član pred dvema letoma objavil fotografijo ovire na poti, ki bi jo marsikdo lahko spregledal. Nepridiprav je čez pot napeljal laks, ki je za nepozorno oko praktično neviden in posledično izjemno nevaren.

Gore gorska nesreča gorski reševalci že potekajo pogovori Popotnik Gorskih nesreč vse več, ob tem še kadrovska stiska – se nam obeta plačljivo gorsko reševanje?

Podobne ovire zlobe so dobro poznane gorskim kolesarjem. Primer z laksom namreč še zdaleč ni bil prvi. V preteklosti so na družbenih omrežjih uporabniki že opozarjali na podobne zgodbe. Dogajalo se je celo, da so ljudje na gozdne pešpoti napeljali bodečo žico. Eden od takšnih primerov se je zgodil aprila 2019, ko so žico napeljali na Pohorju. Poleg tega so pot zaprl tudi z gradbeno mrežo, s tem pa ogrozili varnost številnih pohodnikov in kolesarjev.

Šmarna gora | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri PDŠG sicer z veseljem opažajo, da se etika obiskovalcev počasi izboljšuje, čeprav "se vedno najde kdo, ki mu je za naravo malo mar". To potrjuje vsakoletna čistilna akcija, ki jo izvedejo spomladi in je dokaz brezbrižnosti marsikaterega obiskovalca.

Češka koča na Spodnjih Ravneh Obisk gora Popotnik Etika planincev vprašljiva

Žal se najdejo tudi osebe, ki ne razumejo, da je ubiranje bližnjic škodljivo, ker pospešuje že tako veliko erozijo. Pohodniki se nanje pogosto obrnejo z željo po napeljavi jeklenic, ki pa se članom na Šmarni gori ne zdijo ravno smiselne. "Pri pozdravljanju se pozna, da mlajše generacije tega bontona ne poznajo. Kadar na poti ni veliko obiskovalcev, te prijazen 'Dober dan' ali nasmeh nič ne staneta. Nerazumljivo je tudi, da se obiskovalci na vrh vzpenjajo s slušalkami v ušesih, s čimer izginja kultura sprostitve ob naravnih zvokih vetra, ptic in žuborenja potočka," spremembe navad pri planincih še naštejejo pri planinskem društvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 08:53 28.oktober 2023.

    pa mladci rabijo slušalke v ušesih, tako kot tista uboga blondinka ki je umrla zaradi praznih baterij v svojem valkmanu... ja ptički ne pojejo "vdihni...izdihni""

  • bozo666 07:50 28.oktober 2023.

    Niso samo mlajši tisti, ki ne pozdravljajo.

Sorodne novice