Popotnik
12168 ogledov

Neverjetno novo odkritje v egiptovskih piramidah

Egipt, piramide, Giza Žurnal24 main
Meritve so že pred leti nakazovale na neodkriti prostor.

V Egiptu je skupina mednarodnih raziskovalcev v znameniti Keopsovi piramidi v Gizi odkrila novo sobano. Obstoj presenetljivo velike sobane so potrdili z endoskopom, ki so ga vstavili skozi ozko režo med dvema kamnoma, je danes sporočila Tehniška univerza München (TUM).

Najdba je še posebej pomembna, saj Keopsova piramida, ki je eno od sedmih čudes starega sveta, velja za eno najbolje raziskanih gradenj na svetu, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pojasnili pri TUM, ki je sodelovala pri odkritju.

Nihče je ni videl že 4500 let

V sobani niso vidni odtisi stopal ali podobni znaki človeške dejavnosti, zato skupina znanstvenikov po navedbah TUM domneva, da te sobane nihče ni videl že približno 4500 let. Sobana se nahaja nad dejanskim vhodom na severni strani piramide. Koridor, ki je od 17 do 23 metrov nad tlemi, po prvih ocenah celo presega prvotno predvideno velikost najmanj petih metrov dolžine.

"Odkritje sobane v piramidi je nekaj posebnega. Toda dejstvo, da je ta sobana dovolj velika za več ljudi, je še pomembnejše," je povedal Christian Grosse s TUM, ki je od leta 2019 del mednarodne raziskovalne skupine ScanPyramids. Slednja od leta 2015 preučuje egipčanske piramide z različnimi sredstvi in tehnologijami.

Najdba za bolje razumevanje gradnje

Egiptologi ocenjujejo, da je odkritje nove sobane v Keopsovi piramidi izjemno. "Spektakularno je, ker je sobana res velika," je povedal egiptolog Alexander Schütze z Univerze Ludwiga Maximiliana, ki sam ni sodeloval pri raziskavah. Dodal je, da je pomen sobane predvsem tehnične narave.

"Zdi se mi, da gre za še eno razbremenilno sobano, ki naj bi prevzela ogromen pritisk kamnov vhodne strukture," je dejal Schütze. "Najdba bo tudi prispevala k razumevanje načina gradnje" je še dejal. Nenazadnje so nad kraljevo sobano Keopsove piramide prostori, na katerih slonijo dvokapno razporejeni kamni, ki po dosedanjem vedenju služijo za razbremenitev. Kamni nad prehodi in sobanami tehtajo več milijonov ton.

Vprašanja brez odgovorov

Veliko vprašanj o statiki in procesu gradnje v starem Egiptu še vedno nima odgovorov. Še danes ostaja neznanka, kako so stari Egipčani pred približno 4500 leti gradili ogromne piramide iz več ton težkih kamnitih blokov. Meritve ekipe ScanPyramids naj bi prispevale tudi k boljšemu razumevanju zgodovine gradnje Keopsove piramide in njene notranje strukture.

Natančna funkcija sistema soban in jaškov znotraj monumentalne piramide, ki se dviga okoli 140 metrov visoko, vse do danes še ni povsem pojasnjena. Pojavila so se celo ugibanja, ali bi lahko v eni od soban ležala mumija faraona Keopsa. Sarkofag v kraljevi sobani je bil namreč od odkritju prazen. Raziskovalci sicer domnevajo, da je bolj verjetno, da mumije ni v piramidi.

"Po mojem mnenju ni razloga, da bi domnevali o obstoju skrivališča, kamor so shranili posmrtne ostanke," je dejal Schütze in dodal, da je bila piramida izropana že v antičnih časih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:37 03.marec 2023.

    Nič niso na novo odkrili, ampak so dali v javnost.. Hawass, ki je v Egiptu glavni "Indiana Jones", po kapljicah dozira odkritja, če začne njegovo ministrstvo jamrati, da upada število turistov in s tem dotok denarja..Pod Sfingo so že odkrite ...prikaži večte dvorane, v eni je starodavna knjižnica, ampak to še dolgo ne bo dostopno javnosti...Razen, če jim kdo čez noč ukrade piramide, ampak ni strahu, saj niso bakrene...;)

  • Kmodri 21:04 02.marec 2023.

    Tudi jaz se sprašujem po namenu in kaj vse se nahaja v njej.