Popotnik
19490 ogledov

Neverjetno, tako hitro se polnijo nastanitvene kapacitete

Združenje turističnih kmetij Slovenije Združenje turističnih kmetij Slovenije
"Ko se bodo kmetije odprle, bo naval res velik in mogoče bo kdo izvisel ..."

Čeprav so okoliščine tudi za poletje razmeroma negotove, so se številni že opogumili in rezervirali svoj poletni dopust. Nekatere turistične agencije so delno že zasedene, zato smo se z vprašanji o stanju na slovenskih turističnih kmetijah obrnili na Združenje turističnih kmetij Slovenije (ZTKS).

Zaradi negotove situacije je rezervacij za prihajajoče prvomajske praznike po njihovih podatkih manj v primerjavi s preteklimi leti. "Na izletniških kmetijah je stanje precej slabše v primerjavi z letom 2019," opisuje Renata Kosi, strokovna sodelavka za področje razvoja turizma na kmetijah iz Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje. Po podatkih ZTKS je upad prihodkov na teh kmetijah od 60 – do 90-odstoten. Tudi na kmetijah z nastanitvijo beležijo upad, v povprečju za 20 – 30 odstotkov "kljub zelo koristnemu ukrepu države, turističnim bonom za nastanitev."

Združenje turističnih kmetij Slovenije | Avtor: Združenje turističnih kmetij Slovenije Združenje turističnih kmetij Slovenije
"Ko se bodo odprle, bo naval res velik"

"Kmetije, ki so bile že do sedaj zelo zasedene in priljubljene med gosti, so za poletne počitnice 70 odstotkov zasedene. Sicer pa na kmetijah sprejemajo rezervacije že nekaj časa," pravi Renata Kosi. Zato svetuje gostom, da vnaprej rezervirajo svojo kmetijo, "ker ko se bodo kmetije odprle, bo naval res velik in mogoče bo kdo izvisel." Ponudba kmetij je zbrana tudi na portalu www.turisticnekmetije.si.

V obdobju pred covidom so bili glavni gostje na turističnih kmetijah v poletni sezoni tujci, teh je bilo po podatkih združenja okoli 80 odstotkov. "Lansko leto je bilo na kmetijah več kot osemdeset odstotkov domačih gostov in tudi letos bo verjetno podobno, saj so na voljo še neizkoriščeni turistični boni. Če ne bi bilo teh bonov, bi bila sezona na kmetijah zagotovo slabša," pojasnjuje. 

Turistične kmetije so se že lansko leto zelo dobro prilagodile na nova higienska priporočila NIJZ. Dobra stvar v vsem tem je ta, da so kmetije manjši ponudniki, kar pomeni, da ima povprečna kmetija štiri do pet sob, kjer je lažje zagotoviti vse te ukrepe. 

Renata Kosi

Renata Kosi zatrjuje, da je rezervacija termina vnaprej na slovenskih kmetijah varna: "Če je gost rezerviral oddih na primer za prvomajske praznike in se bo izkazalo, da bodo gostinske dejavnosti še vedno zaprte, bo lahko gost poiskal nov termin." Kmetije po njenih navedbah ravno zaradi negotove situacije trenutno ne zahtevajo predplačil. 

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

"Prepričani smo, da bo nekaj kmetij tudi zaprlo svoja vrata"

"Na kmetijah z nastanitvijo je bil upad v letu 2020 po podatkih Statističnega urada RS le 1,30-odstoten. Na kmetijah brez nastanitev kot so izletniške kmetije, vinotoči in osmice, pa je bil upad od 60 – 90-odstoten," poudarja. Te kmetije so bile namreč v času obeh glavnih sezon spomladi in jeseni zaprte. Po analizi, ki jo je naredilo združenje konec decembra 2020 med svojimi člani, pa podatki za kmetije z nastanitvijo kažejo upad za več kot 33 odstotkov, pri izletniških kmetijah pa za več kot 55 odstotkov.

Krava krave | Avtor: Profimedia Profimedia
Letošnja sezona pa je zaenkrat še veliko slabša kot lanska in jih zato zelo skrbi: "Turistične kmetije so zaprte že od sredine oktobra in dvomimo, da se bodo gostinske dejavnosti odprle do sredine maja. To pomeni, da so zaprte že sedem mesecev. Stroški pa so vsak mesec ... Prepričani smo, da bo nekaj kmetij tudi zaprlo svoja vrata."

Renata Kosi meni, da bi bili lahko gostinski ponudniki ves čas odprti in delali po omejitvah, tako kot je to bilo v času lanske poletne sezone. Dodaja, da je takšna praksa pogosta tudi drugod po Evropi, tudi v sosednji Italiji. Tako se po njeni oceni ne bi dogajala skrivna zasebna druženja, kjer se virus hitro širi. "Žal kot vidimo, ukrepi ne delujejo. Očitno gostinski lokali niso žarišča okužb, saj so več kot pol leta zaprti," je sklenila. 

anja.scuka@zurnal24.si