Popotnik
2196 ogledov

Njegovi briljantnosti botrovala tudi huda tragedija

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta Profimedia
Arhitekturo Franka Lloyda Wrighta iz 20. stoletja je UNESCO na 43. zasedanju Odbora za svetovno dediščino v začetku julija v Bakuju uvrstil na seznam svetovne dediščine ...

Franka Lloyda Wrighta so v ZDA že dolgo cenili, zdaj pa so njegovo arhitekturo uvrstili celo na seznam svetovne dediščine Unesca (Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

UNESCO konvencija o svetovni kulturni in naravni dediščini ščiti hkrati kulturne in naravne znamenitosti, ki imajo izredno univerzalno vrednost za vse narode in za človeštvo v celoti. Med več kot 1.000 vpisanimi znamenitostmi so tudi štiri slovenske – dve naravni in dve kulturni, Škocjanske jame, prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju, dediščina živega srebra v Idriji ter starodavni in prvinski bukovi gozdov Karpatov in drugih regij Evrope.

Poskusno pa je na Unescovem seznamu tudi naš arhitekt, oziroma Plečnikova Ljubljana. "Plečnikova Ljubljana je fenomen. Znameniti arhitekt Jože Plečnik je s svojim izvirnim pristopom tako k objektom kot k ureditvi mesta v obdobju med obema vojnama ustvaril najlepše arhitekturne podobe Ljubljane," opisujejo v Slovenski turistični organizaciji.

Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik namreč skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. "Plečnik je podobo mesta preoblikoval na novo, glede na vodno ter kopensko os. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih," pojasnjujejo v  javnem zavodu Turizem Ljubljana. Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju.

Vsi ljubitelji arhitekture bodo med morebitnim potovanjem po ZDA zagotovo fascinirani tudi nad stvaritvami Franka Lloyda Wrighta, za vas smo jih izbrali le nekaj ...

Po tragediji v bolj trdne in varne oblike

Wright, ki je bil rojen leta 1867, je vedno je trdil, da mu je bila poklicna izbira arhitekture vnaprej določena zaradi matere. Ta naj bi želela, da bi gradil lepe stavbe in mu kazala gravure starih angleških katedral. 

Po obiskovanju univerze v Wisconsinu, kjer je hodil na tečaj mehanskega risanja in osnove matematike, je Wright v Chicagu več mesecev ustvarjal v pisarni JL Silsbeeja, preden je našel zaposlitev v znanem biroju Adler in Sullivan. Leta 1893 je že ustanovil svoj biro. V naslednjem desetletju je preoblikoval ameriško stanovanjsko hišo in v predmestju Chicaga ustvaril tisto, kar je postalo znano kot Prairie Style (perijski stil).

Pri svojem ustvarjanju se je odmaknil od evropskih modelov, znižal je višino hiš, ki niso imele več kleti in podstrešja ter iz škatlaste viktorijanske sobe odstranil mnoge notranje stene. Uvedel je tudi prekrivanje in prepletanje sob ter nivojev s skupnimi prostori s stenami iz stekla. Spodaj je hiša zgrajena leta 1902 v Oak Parku v Illinoisu.

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Epa Epa

Leta 1909 je zapustil ženo in šest otrok, s katerimi je živel v hiši v Chicagu ter odpotoval v Evropo z Mamah Borthwick Cheney, ki je bila njegova nova ljubezen. Po vrnitvi s potovanja leta 1911, je Wright začel graditi dom v Taliesinu, v bližini Spring Green v Wisconsinu.

Leta 1914 je Wright, medtem ko je bil v službi v Chicagu, v tragediji izgubil Mamah, dva otroka in več drugih članov gospodinjstva, ko so zažgali njegov dom in atelje v Taliesinu v Wisconsinu. Razočarani Wright je obnovil Taliesin v njihov spomin in ga nato za naslednje desetletje zapustil.

Hiša v Taliesinu | Avtor: Profimedia Profimedia

Po tragediji je svojo arhitekturo preusmeril v bolj trdne in varne oblike. Leta 1936 je zasnoval zgradbo imenovano Fallingwater house, podeželsko hišo Edgarja Kaufmanna v Pensilvaniji, ki jo vidite spodaj.

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Profimedia Profimedia

Pennsylvania. Fallingwater House. Frank Lloyd Wright | Avtor: Profimedia Profimedia

V istem časi je zasnoval še upravno stavbo oziroma raziskovalni stolp za firmo S.C Johnson & Son v Racine, Wisconsin. Ta dva objekta sta omogočila ponoven zagon Wrightove kariere in rednega dotoka naročil, zlasti za stanovanja nižjih in srednjih slojev prebivalstva.

Wright je zasnoval tip hiše Usonian house, ki jo je razvil na osnovi hiše v stilu Prairie. Hiša je imela integriran sevalno ogrevalni sistem in več novih elementov gradnje. Usonian hiše so imele najpogosteje ravne strehe in so bile večinoma zgrajene brez kletnih prostorov in podstrešij, primer vidite spodaj. Gordonova hiša se nahaja v Oregonskem vrtu, v Silvertonu, in je zanimiv primer usonian hiše. Hiša je bila zasnovana leta 1957 za Evelyn in Conrad Gordon in končana leta 1963, štiri leta po smrti Franka Lloyda Wrighta.

Usonian hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjem obdobju svojega življenja je Wright izdelal široko paleto zgradb. Posebej pomemben je bil kompleks zgradb Taliesin West zgrajen v Phoenixu v Arizoni.

 

Taliesin West | Avtor: Profimedia Profimedia

Že leta 1943 je prevzel najbolj zahteven projekt, zgradbo muzeja Solomon R. Guggenheima. Projekt je zamenjal dva direktorja in zahteval šest polnih kompletov delovnih risb, preden je bil trinajst let kasneje, leta 1956, zgrajen. Muzej je bil odprt v oktobru leta 1959, šest mesecev po Wrightovi smrti.

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Epa Epa

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Profimedia Profimedia

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Epa Epa

Fujian tulou Fotogalerija Popotnik Vpogled v skrivnostno arhitekturo

Umrl je v Taliesin West leta 1959. Spodaj lahko občudujete še nekaj njegovih stvaritev ...

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Profimedia Profimedia

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Profimedia Profimedia

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Epa Epa

 

Arhitektura Franka Lloyda Wrighta | Avtor: Epa Epa