Popotnik
6875 ogledov

Novost, ki bo popestrila turistično ponudbo na Šmartinskem jezeru

Šmartinsko jezero
1/2
Šmartinsko jezero/Facebook
Odprtje načrtujejo maja ali junija prihodnje leto ...

Na Šmartinskem jezeru bodo kmalu stekla dela za ureditev Zelene raziskovalnice na prostem, za katero je celjska občina od kmetijskega ministrstva julija prejela skoraj 21.000 evrov. V projektu, ki bo popestril turistično ponudbo ob jezeru, se je občina povezala z Zavodom Celeia Celje in kmetom Viktorjem Kranjcem.

Kranjec, ki mu je občina zaupala izvedbo del, verjame, da inovativna podjetniška ideja lahko prispeva k razvoju podeželja.

Po navedbah celjske občine bo Kranjec, ki odprtje raziskovalnice načrtuje maja ali junija prihodnje leto, posebno pozornost namenil otrokom s posebnimi potrebami. Prepričan je, da projekt ne bo zanimiv samo za mlade družine z otroci, ampak tudi za organizirane šolske in vrtčevske skupine. Ker pričakuje tudi turiste iz tujine, bo Zeleno raziskovalnico opremil z navodili in gradivom v tujih jezikih.

Igralnica za otroke

Otroci bodo imeli na travniku ob jezeru na voljo še igralnico z naravnimi elementi, kjer bodo lahko preizkušali svoje sposobnosti in domišljijo, za vse obiskovalce pa bo zagotovo zanimiva stalna fotografska razstava z naslovom Šmartinsko jezero včeraj-danes-jutri, ki jo bodo pripravili mladi in starejši občani s tega območja.

Zelena raziskovalnica bo otrokom, domačim in tujim turistom ter domačinom na inovativen in preprost način omogočila, da bodo spoznavali raznoliko naravno okolje in njegov pomen za zdravo, kakovostno življenje. Projekt je ocenjen na nekaj manj kot 32.000 evrov.

Šmartinsko jezero je rekreacijska, športna in turistična točka, ki vsako leto privablja več obiskovalcev. Pred leti je celjska občina od cerkve Sv. Duha v Novi vasi do jezera zgradila pešpot s kolesarsko stezo, ob jezeru pa sprehajalne poti, tako da je jezero privlačno za kolesarje, pohodnike, sprehajalce in družine.

Pri čolnarni Muzelj si je mogoče sposoditi čoln, kajak, sup in pedolin. Na območju ob pregradi, ki je predvideno za doživljajski center, sta zdaj otroško igrišče in kavarna.

Kakovost vode

Celjska občina se je letos odločila preveriti kakovost vode za kopanje v Šmartinskem jezeru. Monitoring, ki ga je izdelal velenjski Eurofins Eriko Slovenija, je pokazal, da je bila voda v jezeru v letošnji sezoni primerna za kopanje.

Kot so navedli na celjski občini, so strokovnjaki vzorčenje Šmartinskega jezera, ki je prvo tovrstno doslej opravljeno, opravili skladno s predpisano zakonodajo za kopalne vode v času poletne kopalne sezone. V obdobju od začetka junija do konca avgusta so vzorce odvzeli sedemkrat. Po vsakem vzorčenju so na podlagi rezultatov ocenili primernost vode za kopanje.

Eurofins Eriko Slovenija je v sklepnem mnenju zapisal, da rezultati analiz vode iz Šmartinskega jezera kažejo dobro kakovost glede na mikrobiološke parametre. Fizikalno kemijski parametri ne odstopajo od normale, prosojnost vode je le nekoliko zmanjšana zaradi kalnosti vode.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.