Popotnik
7553 ogledov

Ob morju manj kot v notranjosti države

Potovanje, vlak, izlet, kovček, železniška postaja Profimedia
Tuji turisti so pozimi trošili v mejah pričakovanega

Tuji turisti, ki so decembra lani ali januarja letos bivali v hotelih, so za nastanitev, hrano in pijačo, prevoz po Sloveniji, nakupe, prostočasne dejavnosti in storitve povprečno porabili 185 evrov na dan. Za 77 odstotkov tujih turistov so bili izdatki v mejah pričakovanega, je ta teden objavil statistični urad.

Tisti, ki so bili nastanjeni v hotelu v obmorskih občinah, so povprečno porabili precej manj kot tisti v mestnih in drugih občinah. Največ so v povprečju porabili turisti, nastanjeni v hotelih v mestnih in drugih občinah (231 evrov na dan), najmanj pa tuji hotelski turisti v obmorskih občinah (117 evrov na dan).

Največji del dnevnih izdatkov, 44 odstotkov, so namenili za nastanitev, 23 odstotkov za hrano in pijačo, devet odstotkov za nakupe, preostalo pa za prevoze po Sloveniji, igre na srečo, prostočasne in druge dejavnosti.

Za 77 odstotkov tujih turistov so bili izdatki v mejah pričakovanega, za 19 odstotkov so bili višji od pričakovanih, preostali pa so bili mnenja, da so bili izdatki nižji od pričakovanih.

Turisti v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

V hotelih so v decembru lani in v januarja letos sicer našteli 111.000 tujih turistov, kar predstavlja 41 odstotkov vseh turistov, ki so bivali v hotelih. Večina turistov, 81 odstotkov, je Slovenijo obiskalo iz zasebnih razlogov, vsak sedmi oz. 14 odstotkov pa iz poslovnih.

Največ turistov, ki so se za obisk Slovenije odločili iz zasebnih razlogov, je v Sloveniji preživljalo počitnice. Takih je bilo 43 odstotkov. Tujih turistov, ki so državo obiskali zaradi rekreacije, pa je bilo 22 odstotkov.

Tuji turisti so si nastanitev v hotelu večinoma rezervirali sami: 45 odstotkov si je nastanitev rezerviralo prek enega izmed spletnih rezervacijskih sistemov, medtem ko se jih je 34 odstotkov za rezervacijo dogovorilo neposredno s hotelom. Štiri odstotke turistov si je nastanitev uredilo prek potovalne agencije, pri osmih odstotkih pa so za to poskrbeli drugi. Devet odstotkov tujih turistov je v Slovenijo pripotovalo brez vnaprejšnje rezervacije nastanitve.

Največ turistov je pripotovalo skupaj s partnerjem oz. zakoncem, takih je bilo 42 odstotkov. 22 odstotkov jih je pripotovalo z družino z otroki, 19 odstotkov samih, 11 odstotkov pa jih je Slovenijo obiskalo skupaj s prijatelji.

Turistična kmetija | Avtor: Jošt Gantar Jošt Gantar

Covid vplival na izbiro destinacije

Pri 60 odstotkih tujih turistov, ki so v času potovanja bivali v hotelih, so razmere, povezane z epidemijo covida-19, vplivale na njihovo odločitev o obisku Slovenije. Med njimi jih je 77 odstotkov Slovenijo izbralo, ker se jim je z vidika koronavirusa zdela varna, 46 odstotkov pa jih je navedlo, da je Slovenija blizu njihovega doma in bi se ob spremenjenih epidemičnih razmerah lahko hitro vrnili domov. 38 odstotkov pa zato, ker nastanitveni obrat poznajo in se v njem počutijo varne.

Za skoraj dve tretjini tujih turistov, ki so prišli zasebno, to ni bil prvi obisk. Delež tistih, ki so že kdaj obiskali kraj anketiranja, je bil najvišji v obmorskih in gorskih občinah, in sicer 98- oz. 45-odstotni, najnižji, 20-odstotni, pa v Ljubljani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:40 26.junij 2022.

    no zdej pa objavite podobne podatke še za naše 4 sosede.