Popotnik
13779 ogledov

Pozor, od danes spremenjen režim na Bohinju!

Bohinj Profimedias
Nujno branje, preden se odpravljate do slovenskega bisera!

Z začetkom poletne sezone v Bohinju danes začenja veljati poletni prometni režim. Ta letos prinaša brezplačna pakirna mesta in brezplačni organizirani prevoz od parkirišč do Bohinjskega jezera in križišča za planino Blato in Vogar. Cena parkiranja ob jezeru se je medtem zvišala.

Pri Danici v Bohinjski Bistrici je urejeno brezplačno parkirišče, ki bo vsak petek, soboto in nedeljo v času poletne turistične sezone povezano z brezplačnim organiziranim prevozom do Bohinjskega jezera in nazaj. Na travnatem parkirišču na vstopu v Ribčev Laz, kjer bo vsakodnevno urejen prevod do jezera in nazaj, pa bo možno parkirati za pet evrov na dan.

Organiziran brezplačen prevoz

Prav tako letos v Bohinju ugodno alternativo ponujajo vsem, ki se bodo podali v gore. V Senožetih v Srednji vasi, od koder je vsak petek, soboto in nedeljo do križišča za Voje - Blato organiziran brezplačni prevoz, dnevna parkirnina stane dva evra.

Uporabo gozdne ceste na Voje, Vogar in Blato, za katero je treba plačati nadomestilo, zaradi izredno občutljivega območja, ozke ceste in omejenih možnosti parkiranja, odsvetujejo.

Spravilo lesa ob Bohinjskem jezeru Spremenjena podoba Slovenija Prepoznate ta slovenski biser? Mi smo bili šokirani!

Letos bo cesta še bolj obremenjena zaradi ujme in podlubnikov, saj bo potekalo spravilo in prevoz lesa v dolino, kar pa je ob prevelikem številu avtomobilov, parkiranih na in ob cesti onemogočeno.

Cene parkiranje ob jezeru se bodo dvignile

Osnovni namen novosti in spremljajoče cenovne politike z dvigom cene parkirnih mest neposredno ob obali Bohinjskega jezera je umikanje prometa od jezerske sklede in obvladovanje prometnega kaosa v višku poletne sezone. V Bohinju verjamejo, da bodo z uporabo ponujenih možnosti omogočili bolj vzdržen promet in lepšo izkušnjo vsem obiskovalcem.

Bohinj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nova parkirišča smo odprli zato, da bi razbremenili promet in malo umirili naval avtomobilov, ki ga je Bohinj deležen v višku sezone. Z uporabo ponujenih alternativnih možnosti bo lažje življenje domačinov, hkrati bo tudi bivanje naših gostov v Bohinju bolj prijetno," je prepričan bohinjski podžupan Jože Sodja.

"Zavedamo se, da smo vsi ljudje in da smo navajeni, da se pripeljemo do končnega cilja, zato je bilo treba ponuditi alternativo, ki bo pritegnila ljudi. To je zagotovo brezplačen prevoz in upamo, da bo ideja padla na plodna tla ter da bodo to novo storitev ljudje s pridom izkoriščali," je izpostavil Sodja.

Že danes lahko preverite v praksi

Obiskovalci bodo lahko že ta konec tedna v praksi preverili, kako nova ureditev deluje. Ker so mogoče začetne težave, Sodja obiskovalce prosi za malo strpnosti. "Se pa zavedamo, da je treba začeti in ukrepe tudi speljati, potem pa bomo v praksi videli, kaj je treba še postoriti in bomo v tej smeri nadaljevali," je zagotovil.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je ocenil, da gre za novosti, ki so izjemnega pomena na področju umirjanja pometa v Bohinju. S tem projektom se v Bohinju trudijo že vse od leta 2003. Korake v smeri umirjanja prometa v alpskih dolinah delajo tudi že v Zgornjesavski dolini, o njih pa razmišljajo tudi v Posočju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Lavdan 15:34 24.junij 2018.

    V ali na Bohinj, to je zdaj vprašanje.

  • Avatar Leon
    Leon 09:20 23.junij 2018.

    Uporabo gozdne ceste na Voje, Vogar in Blato, za katero je treba plačati nadomestilo,......to gozdno cesto je potrebno prepovedati za promet . Zaposliti nadzornike ,ki bodo kaznovali tiste ,ki kršijo vožnjo v naravnem okolju ......motorji in kolesa .