Popotnik
56343 ogledov

Včasih turistični hit, zdaj nočna mora

Orbetello Profimedia
Italijanski turistični biser Orbetello so zasedle mušice, piše La Republica.

Geografsko edistven kraj v južni Toscani Orbetello, ki obsega istoimensko laguno, velja za priljubljeno turistično destinacijo tako za Italijane, ko tujce. Okolica mesta Orbetello je znana po dolgih plažah in čudovitem zalivu, ki privabi tudi številne prebivalce italijanske prestolnice.

Orbetello | Avtor: Profimedia Profimedia
Dezinsekcija ni bila dovolj

Letos pa so se zaradi velike vročine in suše v kraju naselile nadležne mušice. Italijani se bojijo, da bo invazija mušic dosegla tudi ostale kraje v okolici, dosegla bi lahko celo Rim. Čeprav so tamkajšnje oblasti že opravile dezinsekcijo, to ni bilo dovolj, piše La Republica.

Tigrasti komar Zdravje Urgenca: "Zaradi pikov komarjev tudi sredi noči prihajajo po pomoč" Komarji Komarji Zdravje Nove žrtve virusa zahodnega Nila pri sosedih

"Že en mesec se ni mogoče normalno sprehoditi po laguni, saj je popolnoma zasedena z mušicami. Zdaj je postalo zaradi mušic nemogoče celo jesti zunaj ali spiti pijačo. Situacija je dosegla takšne skrajnosti, da so številne trgovine in restavracije prisiljene zapreti svoja vrata ob 21. uri," je za medije dejal Rimljan, ki sicer že dolgo živi v Orbetellu. Pravi, da kaj takega ne pomni.

Po mnenju strokovnjakov, je za invazijo krivo pomanjkanje žab, netopirjev in ptic, ki so naravni plenilci mrčesa. Za pomanjkanje plenilcev pa sta krivi vročina in suša. Tamkajšnji oddelek za okolje budno spremlja, kako se bo invazija razvijala, najbolj se bojijo širjenja v preostale kraje, saj mušice kvarijo turistično sezono. Najbolj so prizadele gostince, ki svojim gostom ne morejo ponujati hrane na prostem.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:10 11.avgust 2022.

    ja no prav jim je kaj so pa vse žabe , polže in ptiče polovil in skuhal zase in za turiste.. nej pa zdej lovijo mušice in delajo gurmamske specialitete iz mušic. bodo pa kitajce imel namest francozov.