Popotnik
1214 ogledov

Osvojila bo skrajni slovenski točki

Triglav Profimedias
Lanska državna podprvakinja v potapljanju na dih Mojca Haberman iz Vuzenice bo 9. septembra v enem dnevu poskušala osvojiti vrh Triglava in najnižjo točko slovenskega morja, imenovano Podvodni Triglav.

Na Kredarico pod vrhom Triglava se bo povzpela že 8. septembra, nato pa se bo naslednji dan navsezgodaj odpravila proti najvišjemu vrhu Slovenije, je razvidno s spletne strani projekta. Triglav je z 2864 metri tudi najvišja gora v Julijskih Alpah.

V spremstvu trenerja, vodiča in prijateljev se bo Habermanova nato poskušala čim prej vrniti v dolino in se odpraviti proti Piranu. Nedaleč od piranskega rta Madona se bo namreč potopila na vdih do najnižje točke slovenskega morja, imenovane Podvodni Triglav. 38 metrov pod morsko gladino želi s pomočjo monoplavuti Habermanova doseči z enim vdihom.

Točka je od leta 2000 označena z betonsko piramido, na kateri je pritrjena kovinska ploščica z na glavo obrnjenim slovenskim grbom s Triglavom.

Večji del slovenskega morja sicer ne presega globine 25 metrov. Slabi dve tretjini sta plitvejši od 15 metrov, dobra tretjina pa ne dosega globine desetih metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.