Popotnik
5407 ogledov

Otroci niso želeli ven, tam smo bili sedem ur

Salzburg Tourismus-Salzburg-GmbH
Kratek konec tedna, videli smo čudo stvari ...

Popotniško naravnani Slovenci in Slovenke smo lahko res presrečni, ker imamo čez mejo tako bogat razpon dejavnosti in kulturnih znamenitosti. Za oglede niso potrebne dolge počitnice, dovolj je že konec tedna, ki nam napolni dušo in poskrbi, da se bomo tja znova in znova vračali ...

Z družino smo skrbno načrtovali obisk Salzburga, kjer smo bili le za konec tedna, a videli čudo stvari. "Salzburg, situiran v srcu Evrope, se ima za svoj sloves zahvaliti neprimerljivemu čaru njegove urbanistične ureditve, ki je edinstvena na svetu, pokrajinskim lepotam njegove okolice in usodi, da se je ravno tu leta 1756 rodil Wolfgang Amadeus Mozart," pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji. 

Bogastvo in blaginja tega področja po njihovih navedbah izhajata še iz stoletnega trgovanja s soljo, t. i. belim zlatom: "Dohodki od prodaje so nadškofom omogočili gradnjo mesta, ki je na podlagi svojega italijanskega značaja, številnih sakralnih zgradb in posebnega vzdušja dobilo ime Rim severa."

Največ veselja pri najmlajših sem opazila v aquariumu

Ker smo mesto s 157.000 prebivalci obiskali le za konec tedna, smo imeli dva cilja – naravoslovni muzej in znameniti živalski vrt. Najprej smo obiskali naravoslovni muzej Haus de Natur, kjer otroka kar nista želela končati ogleda.

Haus der Natur Salzburg | Avtor: Tourismus-Salzburg-GmbH Tourismus-Salzburg-GmbH

V notranjosti smo bili več kot sedem ur, zbirkam in raznim interaktivnim igram ni bilo videti konca. Največ veselja pri najmlajših sem opazila v aquariumu, kjer lahko od blizu opazuješ žive živali z vseh koncev sveta. Nekatere med njimi so tudi ogrožene, zato v muzeju v ta namen skrbijo tudi za ohranjanje posameznih vrst. 

Ker nam je prvega dne zmanjkalo časa za karkoli drugega, smo se za kratek čas odpravili na Kapitelmarkt, ki se nahaja ob vznožju Festung Hohensalzburga in privablja veliko turistov tudi zaradi svoje lokacije. Nahaja se med salzburško katedralo in staro cerkvijo sv. Petra. Tržnica ponuja obilico spominkov, darilc in okusnih prigrizkov, tam smo že prvi dan kupili spominka za babico in teto ...

Marcipanove kroglice v orehovo-lešnikovi kremi

Drugi dan je bil rezerviran za živalski vrt, Salzburg ZOO, kjer smo si ob vhodu sposodili tudi majhen voz, ki nam je popestril obisk. V vozu smo izmenično vozili otroke, sicer pa nam je prišel zelo prav za nahrbtnike.

Salzburg ZOO | Avtor: Österreich Werbunr, Peter Meyer Österreich Werbunr, Peter Meyer

Približno 1500 živali in 150 vrst se prosto giblje v čudovitem naravnem okolju ogromnega 34 hektarjev velikega živalskega vrta. Tu lahko dobite edinstven vpogled v pestrost živalskega sveta Evrazije, Južne Amerike in Afrike, za obisk pa si rezervirajte vsaj štiri ure. 

Naše kratko popotovanje smo zaključili z obiskom starega mestnega jedra, kjer smo kupili tudi originalne Mozartove kroglice. Kot opisujejo pri Avstrijski turistični organizaciji, škatla originalnih Salzburger Mozartkugeln znamke Mirabell združuje najboljše, kar lahko ponudi Avstrija: zgodovino, glasbo in tradicijo. "Dolgo po smrti Wolfganga Amadeusa Mozarta je salzburški slaščičarski mojster Paul Fürst začel izdelovati majhne marcipanove kroglice, jih povaljal v orehovo-lešnikovi kremi, jih nataknil na palčke in potopil v čokolado," opisujejo.

Originalne Mozartove kroglice | Avtor: Tourismus Salzburg, GmbH Tourismus Salzburg, GmbH

Prvotna pekarna Fürst še vedno ročno izdeluje slastne Mozartkugeln (Mozartove kroglice), prodajajo pa jih le na izbranih lokacijah: Alter Markt, Mirabellplatz, Ritzerbogen in Getreidegasse.

Seveda se bomo tja kmalu znova vrnili, saj prečudovitih zanimivosti ne zmanjka ne za odrasle ne za otroke. Vsekakor bomo obiskali še Mozartovo rojstno hišo, znameniti Muzej igrač Salzburg in Muzej piva Stiegel. 

Mozartova rojstna hiša | Avtor: Österreich Werbung, Diejun Österreich Werbung, Diejun

Dunaj in Muzej iluzij

Čeprav je že Salzburg tako bogat z muzeji in kulturnimi znamenitostmi, je to le majhen delček tistega, kar nam ponuja severna soseda. Med mesti, ki jih je treba nujno obiskati, je vsekakor Dunaj. "Zgodovinsko središče mesta Dunaj s svojo sklenjenostjo sodi med najlepše mestne spomenike v Evropi. Nekdanjo rezidenco Habsburžanov zaznamujejo tri obdobja: srednji vek z gotsko Štefanovo katedralo; barok, katerega najpomembnejša dediščina je kraljevski dvor (Hofburg) s svojimi bohotnimi kupolami; in obdobje gradnje ringa imenovanega Ringstraße v poznem 19. stoletju, ko so nastale razkošne zgradbe kot recimo Državna opera in Umetnostnozgodovinski muzej," opisujejo pri Avstrijski turistični organizaciji.

Dunaj | Avtor: Österreich Werbung, Sebastian Burzi Österreich Werbung, Sebastian Burzi

Dodajajo, da pravo imperialno vzdušje dunajskega starega mestnega jedra ustvarjajo še številne cerkve, palače in parki: "Bogate zbirke premožnih vladarjev in stoletja dolga glasbena tradicija tvorijo neločljivo povezanost z dunajskim starim mestnim jedrom tako kot okus dunajske kuhinje, udobnost kavarn in nostalgično nakupovanje pri nekdanjih grajskih dobaviteljih." Tu je smiselno obiskati bogate muzejske zbirke, med katerimi bi še posebej izpostavili naravoslovni muzej, Muzej iluzij in Tehnični muzej Dunaj

Ne zamudite ogromnega Nežiderskega jezera

Ne smete zamuditi niti obiska Gradca, kjer se je skozi stoletja okoli grajskega hriba z znamenitim urnim stolpom počasi razvila mestna podoba, ki že od srednjega veka preslikava vse pomembne sloge od gotike do renesanse, baroka, historizma in secesije, sodobne arhitekture in osupljivih zgradb. "Obiskovalec mesta v svetovno znani orožarni dobi vpogled v življenje v srednjem veku. V Gradcu pa tudi uličice in številne ceste pričajo o kulturnem pomenu mesta, v katerem sta bili umetnost in kultura v vsakdanjiku odločilni tako v preteklosti kot sedanjosti," opisujejo pri Avstrijski turistični organizaciji. 

Če bi morali izpostaviti le še eno točko v Avstriji, ki je res vredna ogleda, pa je to Nežidersko jezero pri Podersdorfu. Ob največjem srednjeevropskem stepskem jezeru lahko srečate Puszto in Schilfgürtel, naleteli pa boste tudi na ljubke vinske gorice, ki se razprostirajo po širnem horizontu. 

Nationalpark Neusiedler See Seewinkel | Avtor: Österreich Werbung, Julius-Silver Österreich Werbung, Julius-Silver

"Čezmejno področje, ki je bilo za kulturno dediščino predlagano tako s strani Avstrije kot Madžarske, se razprostira od nižine preko jezera in njegovih obsežnih pasov, poraščenih s trsjem, do slikovitih krajev, čudovitih vinogradov in obsežnih pašnikov, na katerih se pasejo sivo govedo in bele koze. Arheološki spomeniki, kamnolomi apnenega peščenca, antična svetišča, velike kmetije in dvorci pričajo o izredni zgodovini naselja – Nežidersko jezero že od nekdaj velja za talilni lonec različnih kultur," dodajajo pri Avstrijski turistični organizaciji. 

Katere muzeje bi izpostavili v Avstrijski turistični organizaciji?

Na Avstrijsko turistično organizacijo smo se obrnili z vporašanjem, katere tri Avstrijske muzeje bi posebej izpostavili. Seveda je seznam čudovitih in zelo znanih muzejev zelo dolg. Če bi pa že morali izbirati, bi kot trenutne predloge izbrali Sisi Museum, MuseumsQuartier Wien in muzej Swarovski Kristallwelten

Swarovski Kristallwelten | Avtor: Swarovski Kristallwelten Werner Elmer Swarovski Kristallwelten Werner Elmer

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.