Popotnik
2845 ogledov

Pariz v dveh dneh: kaj morate videti

Elizejske poljane Pariz
1/8
Epa
Dva dneva sta ravno dovolj, da dobite občutek, kakšen je Pariz. To so najbolj zanimive turistične atrakcije, vredne vašega časa.

Ko načrtujete svoj obisk, je ena pomembnejših odločitev, kje boste nastanjeni. Za tiste z debelo denarnico je primerno prvo okrožje, kjer je veliko luksuznih hotelov, kot je Grand Hotel du Palais Royal, pa tudi cenovno ugodnejših, kot je Hotel Moliere. Lahko pa se nastanite v bližini Eifflovega stolpa v okrožju sedem, kjer v hotelu La Comtesse dobite celo sobo s pogledom na znameniti stolp. 

Načrt za ogled Pariza, ki je pred vami, je zasnovan predvsem na turističnih atrakcijah, ki so dosegljive peš. Metro boste potrebovali le v redkih primerih, zato se odločite za enosmerne vozovnice t+, ki jih lahko kupite na vsaki blagajni metro postaje. 

1. dan
Jutro: Île de la Cité
Dan začnemo s tradicionalnim francoskim zajtrkom v Île de la Cité, ki vključuje rogljiček in tartine z maslom in marmelado. Po zajtrku si oglejte glavne znamenitosti na otoku. Poglejte si Sainte-Chapelle in njen gotski stil arhitekture. Njeni vitraži prikazujejo prizore tako iz stare kot nove zaveze. Po kapelici pa se sprehodite do Marché aux fleurs, cvetličnega trga, polnega žvrgolenja ptic.
Zaradi trenutne prenove katedrale Notre Dame, ki jo je leta 2019 poškodoval požar, si oglejte vsaj njeno fasado. 

Za vrnitev na celino prečkajte Pont Neuf, najstarejši kamniti most v Parizu. Na njem boste opazili številne kamnite obraze, ki krasijo robove mostu, prav tako pa boste uživali ob pogledu na reko. 

Piramida v Parizu | Avtor: Profimedia Profimedia

Popoldan: Louvre in vrt Tuileries
Če si želite ogledati umetnine v notranjosti muzeja Louvre in se izogniti dolgim vrstam, ki se vijejo pred njim, potem kupite vstopnico za preskok vrste. Ta vstopnica vključuje tudi voden ogled, ki ga vodi umetnostni zgodovinar. 

Če vas muzeji ne zanimajo preveč, se sprehodite do dvorišča, kjer si lahko ogledate piramido Louvre in pot nadaljujete do vrta Tuileries. Ta zelena površina v središču mesta je posejana s kipi, ribniki in fontanami. Zahodno od vrta se nahaja Place de la Concorde, kjer so med francosko revolucijo z giljotino usmrtili pomembne osebnosti, kot sta Ludvik XVI in Marija Antoaneta. 
Za kosilo obiščite restavracijo La Cordonnerie in poskusite klasične francoske jedi, kot sta foie gras in terrine de canard (račja pašteta), zraven pa lahko popijete kozarec vina. Če se ne morete odločiti, kaj bi naročili, prosite za plat du jour, ki je posebna jed dneva. 

 

Popoldne zaključite s sprehodom po Rue Montorgueil. To je živahna ulica, obdana s pekarnami, bistroji, trgovinami s siri in vini ter cvetličarnami. Zavijte v najstarejšo slaščičarno v mestu, Pâtisserie Stohrer in poskusite slavno torto baba au rhum ali pa si v A la Mere de Famille privoščite domače čokolade. 

Večer: Elizejske poljane in križarjenje po Seni
Skočite na metro in izstopite na Charles de Gaulle–Étoile. Ta podzemna postaja je na priročni lokaciji pod Slavolokom zmage. Kupite vstopnico in se povzpnite po 284 spiralnih stopnicah in dosegli boste teraso tega zgodovinskega spomenika. Na vrhu vas bo čakal simetrični pogled na dvanajst avenij, ki se raztezajo po pariškem obzorju. 

Po ogledu Slavoloka zmage se odpravite na podzemno pot in se povzpnite na Elizejske poljane. Sprehodite se po tem znamenitem drevoredu, ki se ponaša z mešanico vrhunskih in običajnih modnih znamk. Nato zavijte na Avenue Montaigne, kjer je sedež trgovine Dior, in se sprehodite mimo pročelij trgovin Lois Vuitton, Prada in Versace vse do Pont de l'Alma.

Da se malo odpočijete, se usedite na ladjico, na kateri si med ogledom znamenitosti privoščite tudi večerjo Beteaux Mouches, ki vključuje obrok s štirimi hodi. Križarjenje se začne le malo stran od Pont de l'Alma, in ko boste drseli po lesketajoči se reki Seni, boste opazili zanimivosti, ki ste jih obiskali v začetku dneva, kot sta Louvre in katedrala Notre- Dame. 

Pariz | Avtor: Pixabay Pixabay

2. dan 
Jutro: Eifflov stolp

Svoj drugi dan potovanja po Parizu začnite v vrtovih Trocadéro v 16. okrožju. Vrtovi se nahajajo pred Palais de Chaillot in ponujajo neoviran pogled na Eifflov stolp, ki leži naravnost pred reko Seno. Vzemite si čas za fotografijo, nato pa prečkajte Pont d'Iéna in prispeli boste do sedmega okrožja Pariza. 

Če se želite povzpeti na Eifflov stolp, vam bodo vstopnice za preskok vrste, ki jih prodaja Mon Petit Paris, prihranile veliko časa. Vodnik vas bo popeljal do razgledne ploščadi v drugem nadstropju in pokazal zanimivosti, ki so vidne z vaše razgledne točke. Nato lahko prosto pridete do vrha stolpa, kjer boste videli enega od najboljših razgledov na Pariz. 

Pariz | Avtor: Profimedias Profimedias

Popoldan: Saint Germain des Prés in latinska četrt
Pojdite proti vzhodu do Saint Germain des Prés. To je soseska, ki je bila nekoč literarno in umetniško srce Pariza. Usedite se v legendarno kavarno Les Deux Magots, ki tam stoji že od leta 1812. V dvajsetih letih dvajsetega stoletja sta med drugimi v tej kavarni sedela tudi Pablo Picasso in Ernest Hemingway. Poskusite croque monsieur (francoska različica sendviča s šunko in sirom) in zraven popijte skodelico vroče čokolade. 

Prečkajte mejo do latinske četrti, kjer je prestižna univerza Sorbona. Bistroje in bare, prijazne denarnici, najdemo na vsakem koraku. Stopite v Shakespeare and Company, knjigarno v angleškem jeziku, kjer so avtorji, kot so Anaïs Nin, Richard Wright in William Burroughs, nekoč iskali navdih. Nato raziščite tržnico Mouffetard, kjer Parižani nakupujejo sveže lokalne pridelke, ali pa obiščite Jardin des Plantes, botanični vrt, kjer rože cvetijo ne glede na letni čas. 

Pariz | Avtor: Branka Grbin Branka Grbin

Večer: Montmartre
Ko pade mrak, je čas, da se premaknete v 18. okrožje za Montmartre. To je okrožje na vrhu hriba, ki je videti kot nenavadna vas daleč od mesta. Najbližja podzemna postaja je Anvers, vendar boste morda želeli izstopiti na znameniti postaji Abbesses, ki je bila prikazana v filmu Amélie. 

Od trga Louise Michel imate dve možnosti za dosego vrha - vzpenjačo ali niz stopnic. Kakor koli že, ko bo sonce zašlo, boste deležni osupljivega razgleda na Pariz.

Belo pročelje bazilike Sacré Coeur vas pozdravi na vrhu hriba. Vstop je prost, zato vstopite in se čudite razkošni notranjosti katedrale z zlatimi mozaiki in ročno poslikanimi freskami.

Vaš portret lahko naslika umetnik na Place du Tertre. Sprehodite se po Rue de l'Abreuvoir, slikoviti ulici s hišami, obdanimi z bršljanom. Ustavite se pred La Maison Rose in Le Consulat za kulise vredne fotografije. 

Obisk Pariza zaključite z obrokom v restavraciji Le Poulbot, nad katero so bili mnogi navdušeni. Ta majhna restavracija se v času glavnih obrokov hitro napolni, zato pridite na zgodnjo večerjo, če nimate rezervacije. Za začetek naročite escargots ali čebulno juho. Nadaljujte z račjim konfitom in domačim krompirčkom, za konec pa si privoščite sladko panna cotto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.