Popotnik
87 ogledov

Plezalne stene s previsom, uredili bodo več pešpoti ...

hoja Žurnal24 main
V Občini Ajdovščina je zaključen prvi participativni proračun, poimenovan Moja pobuda, ki so ga izvajali v letih 2017 in 2018.

Skupno je dobilo podporo 31 projektov v vrednosti 340.000 evrov, le eden od njih pa še ni bil izveden. Začenja pa se že nov dvoletni cikel, v katerem bodo uresničili 26 pobud občanov.

Na prvem glasovanju Moja pobuda je bilo leta 2016 izbranih 31 predlogov, pri katerih je šlo predvsem za turistično usmerjene projekte, kot so ureditev kolesarskih in pešpoti ob različnih znamenitostih, informacijske table in nove rekreacijske površine.

Neuresničena je ostala le še ena pobuda na Predmeji. Gre za naravoslovno-plezalni park v Tihi dolini, saj ajdovska občina še ni v celoti pridobila lastništva zemljišča. Projekt, ki so ga izglasovali prebivalci Gore, bodo uresničili letos, je za STA povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na ajdovski občini Janez Furlan.

Junija lani so v Občini Ajdovščina pripravili glasovanje za nabor novih projektov participativnega proračuna, ki jih bodo uresničili v letošnjem in prihodnjem letu. Za uresničitev izglasovanih pobud je občina namenila 350.000 evrov v prihodnjih dveh letih, za vsako od šestih območij v občini po največ 60.000 evrov za izbrane projekte.

Skupno bo izvedenih 22 manjših investicij po krajevnih skupnostih celotne občine in štiri pobude mladih. Prav projekti mladih so bili lani novost v participativnem proračunu, odziv pa je bil zelo dober. Na glasovanju so podprli ureditev letne rezidence v Športnem parku Pale, celovito prenovo skate parka v Palah, vadbeni poligon v Velikih Žabljah in ureditev mladinskega kluba v stari šoli v Budanjah.

V mestu Ajdovščina bodo uredili predvsem mestni park Šturje, kjer bodo postavili letni paviljon in kamnit pitnik. V krajih nad Ajdovščino bodo uredili parkirišča na Otlici in Predmeji ter športni park v Podkraju. Vasi na Vipavskih gričih bodo bogatejše za urejene vodne vire, pitnike in stojalo za kolesa.

V športni dvorani v Lokavcu se bodo razveselili plezalne stene s previsom, uredili bodo več pešpoti, v osrednjem dolinskem delu bodo uredili družinsko kolesarsko pot, na zahodnem delu občine pa vizualizacijo naselbine na Sv. Pavlu nad Vrtovinom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.