Popotnik
440 ogledov

Podbreško potico bi radi zaščitili

Kulturno društvo tabor Podbrezje
Pridelovalci, gospodinje in kulturo društvo so se povezali v interesno združenje, ki je že začelo s postopkom registracije.

Kulturno društvo Tabor Podbrezje je prisluhnilo pobudi etnologinje Dušice Kunaver in lansko jesen začelo z zbiranjem gradiva za zaščito potice, za katero so domačinke že pred stoletji izdelovale nadev iz krhljev suhih jabolk in hrušk ter tepk. Sadjarstvo ima namreč v Podbrezjah večstoletno tradicijo, zato so gospodinje v testo namesto orehov raje povijale suho sadje.

Kako jo pripraviti?

Iz pisnih virov in pripovedovanj starih ljudi so domačinke pripravile recepte za tri različne nadeve, in sicer iz suhih jabolčnih krhljev, iz suhih krhljev viljamovk in iz suhih tepk skupaj s suhimi jabolčnimi krhlji. Pri pripravi so uporabile pridelke in izdelke podbreških kmetov, med njimi tudi pirino moko, maslo, kislo smetano in sadjevec.

Pridelovalci, gospodinje in kulturo društvo so se povezali v interesno združenje, ki je že začelo s postopkom registracije znaka Podbreška potica in zaščite Podbreške potice kot tradicionalne posebnosti. Pri pripravi jim pomaga senzorična ocenjevalka živil Marlena Skvarča, s katero so gospodinje že izvedle nekaj delavnic in poskusno ocenjevanje po 17 senzoričnih lastnostih.

S postopki bodo nadaljevali

Interesno združenje bo nadaljevalo s postopki zaščite Podbreške potice. Kot je povedal koordinator tega projekta Jernej Jeglič, zaščita poteka v dveh smereh, in sicer je ena zaščita znamke Podbreška potica na Uradu RS za intelektualno lastnino, druga pa zaščita porekla na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gospodinje so svoje potice danes v Kulturnem domu Podbrezje predstavile tudi javnosti in ocenjevalcem. Slednji so poticam podali zelo visoko oceno ter pohvalili prerez, vonj, aromo in okus.

Potice bodo skupaj z drugimi slaščicami in pekovskimi izdelki v soboto zvečer šle na dražbo, na kateri bo Rotary klub Tržič Naklo skušali zbrati čim več sredstev, da bi starejšemu invalidu v Naklem pomagal kupiti nov pravilni stroj, mlademu harmonikašu v Podbrezjah pa harmoniko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.