Popotnik
3342 ogledov

Ponekod zaračunajo korona dodatek za postrežbo

Račun v Španiji Reševalni pas/Twitter
Španci so opazili, da so se cene v restavracijah in barih povišale, odkar je gospodarstvo prizadela koronavirusna kriza. Veliko gostincev zdaj računu priloži poseben dodatek, t. i. "strošek za storitve v času koronavirusa", poroča časopis The Local ES.

Vprašanje, ali je dodaten strošek sploh zakonit

V španski zvezi potrošnikov so sicer opozorili, da so dodatni stroški postrežbe v času koronavirusa nezakoniti in primerljivi z zaračunavanjem "čiščenja mize" ali "nošenja uniforme". Dodali so tudi, da tega doplačila gostom ni treba plačati, račun pa da naj fotografirajo in kasneje predstavijo kot dokazilo o nezakonitem zaračunavanju dodatnih stroškov.

"Lastniki restavracij in barov ne smejo brez utemeljitve naložiti tovrstnih stroškov na potrošnike in ne bi smeli izkoristiti trenutnih razmer za to, da potrošniki plačujejo stroške čiščenja in razkuževanja," so poudarili.

Drugi vodilni španski nadzorni organ za varstvo potrošnikov pa se z njimi ne strinja, vodilni menijo, da so obračunani stroški sicer res "nadpovprečni, vendar zakoniti, če je stranka vnaprej obveščena o njihovem obstoju". Če jih zaposleni o stroških ne obvestijo že vnaprej, pa imajo gostje vso pravico zavrniti doplačilo in gostinca prijaviti zvezi potrošnikov.

Porast cen živil

Sicer pa so se po podatkih španskega statističnega urada cene živil v trgovini že aprila povišale za približno 4 odstotke v primerjavi z istim mesecem preteklo leto. Najbolj so se podražile mandarine (za kar 48 odstotkov), zelje (za 28 odstotkov) in meso (za 6,4 odstotka).

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • lulibuc 13:19 19.junij 2020.

    Prvič, zadnjič in nikoli več

  • kapibara 12:34 19.junij 2020.

    A ni lažje enostavno podražiti produkt gostinstva, pa je vse skrito- zajeto v ceni..

Sorodne novice