Popotnik
694 ogledov

Ponovno se lahko kopate tudi tu

Podskala Vipava Iris Skočaj
V teh dneh, ko so temperature vse bolj poletne, bo vse ljubitelje naravnih osvežitev razveselila novica o tem, da je za kopanje ponovno primeren še en turistični biser zahodne Slovenije.

Vipavska dolina spada med glavne turistične bisere Slovenije, ena izmed njenih osrednjih znamenitosti pa je reka Vipava, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir.

Reka Vipava priteče na dan v številnih kraških izvirih pod strmim pobočjem Nanosa, kjer so se, verjetno prav zaradi obilja čiste vode, ljudje naselili že v pradavnini. Nekdaj izjemno čista voda, ki se jo je poseben sloves držal tudi med ribiči, saj so v njej živele številne vrste rib, je bila zadnja desetletja v vsej prej kot bleščeči podobi. 

jezero jasna Vročinski val Popotnik Ohladite se v teh slovenskih jezerih

Vipava je bila leta tako zelo onesnažena, da se je deloma popolnoma uničilo življenje v reki. Z namestitvijo komunalnih čistilnih naprav pa so se razmere zadnja leta počasi izboljšale. V letošnjem letu je tako Vipava po dolgih letih in po strogih merilih agencije za okolje primerna za kopanje ter ostale vodne dejavnosti, vanjo se počasi vrača tudi izjemno pestro naravno življenje. Tega se veselijo v občinah, skozi katere teče reka, kjer že načrtujejo nekatere rekreativne in turistične dejavnosti.

Sedaj je sicer kopanje tam še vedno na lastno odgovornost, kajti uradno kopalno območje še ne obstaja.

Pomembno je na okoljske razmere v reki vplivala tudi ureditev odpadnih izpustov iz podjetja Ekolat, nekdanje mlekarne. Izpusti iz podjetja so bili namreč posebno problematični, saj vsebujejo veliko maščob, ki se pri procesu čiščenja odpadne vode kopičijo v blatu. Ta dehidrira, njegova struktura je zaradi velike vsebnosti maščob drugačna, to pa pri visokih temperaturah in nizkem tlaku povzroča smrad, ki so ga zaznavali v okolici.

Vipava Tabor | Avtor: Iris Skočaj Iris Skočaj

Kakovost vode odgovorni preverjajo na dveh merilnih mestih, in sicer pri Velikih Žabljah in pri Mirnu. Izboljšanje kakovosti vode v reki in z njo povezana turistična in izobraževalna ponudba je v središču pozornosti več občinskih projektov. V njihovem sklopu bodo izdelali tudi novo izobraževalno učno pot in novo brv čez reko pri Dornberku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice