Popotnik
5793 ogledov

Porast: to počnejo ameriški turisti v Brdih

Goriška Brda
1/4
TIC Brda
Brda so znana po dobrih vinih in čudoviti pokrajini, ameriški turisti pa prihajajo sem tudi zaradi ljubezni ...

V Turistično-informacijskem centru (TIC) Brda so nam pojasnili, da jih ameriški turisti bolj množično obiskujejo v zadnjih treh letih.

"K nam prihajajo zaradi vinorodne regije - vina in gastronomska ponudba. Tudi na workshopih na katerih smo bili prisotni v ZDA in Kanadi je bilo glavno povoraševanje po vinu in vinski ponudbi, degustacije, wine safari ..." so nam pojasnili.

Balos, Kreta Popotnik Najlepše grške plaže po izboru Guardiana

Veliko pa je takih, ki k nam pridejo zaradi poroke. Beležimo porast porok ameriških parov. Posledično tudi njihovih gostov, ki ostajajo pri nas tudi po cel teden.

TIC Brda

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda

Številčnost ameriških turistov je sicer glede na ostale goste še nizka, vendar je trend po njihovih navedbah pozitiven: "O konkretnih številkah še ne bi govorili."

So pa ameriški gosti, ki veljajo za potrošniško naravnane goste v prvi polovici letošnjega leta po nočitvah celo prehiteli Belgijce in Nizozemce, ki so pred tem prednjačili.

Številne lokacije za poroko

Poročnih lokacij v Brdih je veliko, ena od bolj priljubljenih je Vila Vipolže. "Najbolj ganljiv del, poročni obred, se lahko odvija na zelenici pred vilo ali v beneški sobani, Piano Nobile. Poročno slavje, dogodek poln zabave, veselja in druženja pa vama bomo pomagali urediti v čudoviti grajski kleti," piše na straneh TIC Brda.

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda
Priljubljen je tudi Hotel San Martin, ki  je  eleganten družinsko voden hotel, ki se nahaja ob robu vasice Šmartno. S hotela se širijo panoramski razgledi na okolico vinskih hribov ter dolin z vasicami vasicami na vrhu hribov.

Ena od točk za usodni da je Gredič, položen v osrčje gričevnate pokrajine vinskih trt. "Grajska zidovi dvorca, toplina in udobje restavracije ter dih jemajoča eleganca vinoteke s svečanim templjem penin bodo pričarali idilično prizorišče za izvedbo civilnega obreda, slavnostno poročno večerjo in zabavo. Grajska suita pa je kot nalašč za nevesto in njene družice, ko se pripravljajo na obred," opisujejo.                                

Vila Kozana je prisrčen podeželski hotel, v objemu vinogradov in češnjevih nasadov, ki se nahaja v centru vasice Kozana.  

Dvor Kozana je bil del večje srednjeveške gospodarske posesti, obnovljen ambient pa ohranja značilno briško arhitekturo. Zaključen ambient objektov z notranjim dvoriščem in vrtom z bazenom ponuja intimno in prijazno atmosfero za manjše poroke.   

Turistična kmetija Štanfel leži v mirni z zelenjem obdani dolinici Vamorje. Ambient glavnega prostora na kmetiji Štanfel z rotondo, kjer se rožnato poigravajo barve, je kot nalašč za svečano poroko in pomembna praznovanja.

Domačija Kabaj Morel svojim gostom nudi slavje v prijetnem domačem okolju, obdanem z mirom, naravo in dobro hrano.

Posebnost hiše Štekar je,  da je civilni obred možen tako zunaj na dvorišču kot tudi v vinski kleti. Ponujajo tako obred s pogostitvijo kot tudi celotno večerjo in poročno zabavo.    

Poroke ponuja tudi Vinska klet ''Goriška Brda'', kjer se po njihovem opisu: "tradicija prepleta z modernostjo."

Hiša kulture Šmartno razpolaga z dvema največjima prostoroma za poroke. Nudi možnost postanka v vasi ali sprejema svatov po ali pred obredom v cerkvi. 

Poročita se lahko tudi v uradnem prostoru Viteške dvorane gradu Dobrovo, ki se nahaja v prvem nadstropju srednjeveškega gradu, v osrčju briške pokrajine.

anja.scuka@zurnal24.si

Goriška Brda | Avtor: TIC Brda TIC Brda