Popotnik
1193 ogledov

Potep v gore h kralju Matjažu

Peca
1/2
Janez Pikon/Planinska zveza Slovenije
Za čudovit potep v gore vam predlagamo Peco, najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji, pod katerim po izročilu legende spi kralj Matjaž.

"Nekoč, že dolgo bo tega, je na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj, po imenu Matjaž. Bil je naše gore list. Mir in blaginja sta vladala v deželi. Pa je z vzhoda pridrla horda strašnih Turkov in napadla deželo. V neenakem boju sta se Matjaž in njegova vojska hrabro borila, a vojaki so padali drug za drugim, dokler ob kralju ni ostala samo še peščica mož," o legendi pripovedujejo v LAS Mežiške doline.

Ko je kralj sprevidel, da so Turki premočni, se je z vojsko pognal v beg, in ker je bil pravičen vladar, ni bil ubit, ampak se je pred njim odprla gora in ga vzela vase. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, in ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo Ideja za potep v goreslovenski kralj prebudil in prišel odrešit svoje, pod tujci zatirano ljudstvo.

Do parkrišča pri rudniku

Pohod na Peco je mogoč tako v poletnih mesecih kot v zimskih, vendar je v slednjih priporočljiv le za izkušene planince. Svetujemo vam, da se z avtomobilom zapeljete do parkirišča pri rudniku v Topli (46,4859°N / 14,7647°E). Od tam boste potrebovali tri ure hoje do Male Pece (1665 m) in še dodatno uro do vrha. Votlina kralja Matjaža leži v bližini doma na Mali Peci.

 

Smo šli malo na obisk ;-) #kraljmatjaz #hicking #peca #igslovenia

A post shared by Monika Piberčnik (@monpink) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.