Popotnik
14968 ogledov

Potrdili: kmalu v Italijo po nakupih in na kavo

Italija
1/2
Epa
Danes sta se v povezavi z odpiranjem meja za mizo usedla italijanski zunanji minister Luigi Di Maio in minister za zdravje Roberto Speranza. Predvidene sprememba v veljavi že 15. maja.

Sestanek je bil namenjen pogovorom o ponovnemu odpiranju meja za tuje turiste v poletnem času. Glede na poročanje italijanske turistične agencije Anse, bo 15. maja obvezna karantena za osebe iz evropskih držav odpravljena.

Trst | Avtor: Profimedia Profimedia
Trenutno bi za vstop v Italijo prebivalci Slovenije morali imeti negativni hitri ali PCR test, izpolniti bi morali obrazec za samoprijavo, kljub negativnemu testu oditi še v petdnevno karanteno. Po izteku karantene bi jih čakal še en hitri test. Brez negativnega testa je karantena dolga kar 14 dni. Prav tako ob prehodu meje zdaj ne upoštevajo dejstva, da je nekdo prebolel bolezen ali bil cepljen proti covdu, negativen test potrebujejo celo otroci.

Z negativnim testom čez mejo

S 15. majem boste sodeč po poročanju Anse lahko odšli v Italijo z negativnim PCR ali hitrim testom, ki ne bo starejši od 48 ur, veljalo bo tudi potrdilo o cepljenju in potrdilo o prebolelosti bolezni. Negativnega testa naj ne bi potrebovali otroci do drugega leta starosti.

Cilj italijanske vlade je namreč, da do poletne sezone odprejo meje za tiste države, ki bodo dosegle visoko stopnjo precepljenosti prebivalstva.

Enako bo sicer veljajo tudi za državljane Velike Britanije in Izraela, do poletja bi radi odprli meje brez karantene tudi za turiste iz ZDA.

Hrvaška obala Svet Slabi obeti za potovanja, strogi ukrepi celo za zelene države

Italija vse bolj rumena

Covid stanje se v Italiji sicer po poročanju Anse še naprej izboljšuje. Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje je bilo v zadnjih 24 urah v Italiji potrjenih 10.554 novih primerov bolezni. Umrlo je 207 ljudi s covidom.

V zadnjih 24 urah je bilo izvedenih 328.612 molekularnih in antigenih brisov testov. V četrtek je bilo opravljenih 324.640 testov. Stopnja pozitivnosti je 3,2 odstotka, v četrtek je bila 3,6 odstotka. Na intenzivnih enotah je 2.253 bolnikov s covidom, na običajnih oddelkih pa je hospitaliziranih 16.331 oseb s covidom. 

Za primerjavo s Slovenijo, Italija ima več kot 60 milijonov prebivalcev. Včeraj so v Sloveniji potrdili 632 novih okužb, delež pozitivnih PCR testov je bil 14,6-odstoten. V bolnišnicah imamo 504 osebe s covidom, na intenzivni 129 oseb.

Maske Slovenija Spet vrhunski podatki o novih okužbah, diši po rumeni fazi

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:18 09.maj 2021.

    Dost mam korone. Pičim jezt v Italijo! Itak preden navalijo poleti Američani! Pa ne bom se testirala, sem cepljena. Ja, ja vem, nora sem, da sem se pustila cepit, ampak jezt do konc lajfa doma ne bom sedela, pa tudi ...prikaži več v nos me ne bodo posiljevali. Rajši vidim, da mi rep in rogovi zrastejo.

  • CORONABUCI 20:12 08.maj 2021.

    Testirajte vi ovce, kot ste jih že eno leto. Nas ne boste.

  • Pbrdbo2 16:19 08.maj 2021.

    Italijani in Avstrijci pa lahko pridejo v Slovenijo s potrdilom o cepljenju. To lahko dovoli samo naša blesava vlada. Veljati mora recipročnost, butli na vladi.