Popotnik
6577 ogledov

Povsem brezplačno lahko obiščete eno najstarejših jam na svetu

jama Vilenica Profimedia
Ob 390. letnici turizma v jami Vilenica so pripravili brezplačne dogodke za obiskovalce.

Razvoj turizma na Slovenskem ima dolgo tradicijo. Med kraji in znamenitostmi, ki so v preteklosti privabljale radovedne obiskovalce, velja posebej omeniti Kras. Tam kraški pojavi, zlasti podzemne jame, že več stoletij privabljajo znanstvenike, naravoslovce in avanturiste z vseh koncev sveta. Raziskovanje in obiskovanje kraških jam predstavlja eno najstarejših turističnih dejavnosti na Slovenskem. Prva jama, ki je bila odprta v turistične namene, je bila jama Vilenica. Ta v letošnjem letu praznuje 390. letnico turizma in 60 let od vnovičnega odprtja. Takrat je skrb za jamo prevzelo Jamarsko društvo Sežana.

jama Vilenica | Avtor: Profimedia Profimedia

Temu v čast med 5. in 28. majem 2023 praznujejo Praznik v Vilenici. Pospremilo ga bo bogato dogajanje, ki bo vrhunec doživelo v soboto, 20. maja, s celodnevnim dogajanjem pred jamo, brezplačnimi ogledi jame, vodenim pohodom po Ludvikovi učni poti, gorsko-kolesarsko turo po pomembnih geotočkah širše okolice Vilenice in čezmejnim kolesarjenjem Trst–Bazovica–jama Vilenica. Obiskovalci si bodo lahko ogledali potujočo didaktično razstavo Matični Kras in čezmejni nastajajoči geopark. Neposredno na lokaciji jame Vilenice bodo organizirane različne delavnice na temo spoznanj o Krasu in jamarstvu. 

V petek, 26. maja, pa sledi še zadnje predavanje z naslovom Kako smo raziskovali vpisno knjigo jame Vilenice in kaj smo odkrili. V dneh od 19. do 21. maja in od 26. do 28. maja bo na ogled tudi razstava jamskih fotografij svetovno priznanega slovenskega fotografa Petra Gedeia.

Jama, ki je ime dobila po vilah, se nahaja ob cesti Sežana – Lokev. Za obiskovalce je osvetljena in opremljena v dolžini 450 metrov. Voden obisk jame traja približno eno uro. Sodi med kapniško najbogatejše jame, zato je tudi ena najpomembnejših geotočk v okviru nastajajočega čezmejnega Geoparka Kras-Carso.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.