Popotnik
7129 ogledov

Poznate ta prelepa smučišča v naši bližini?

Smučanje v Sloveniji Profimedia
Letošnja zima ljubitelje zimskih športov žal ne razvaja z obilico snega. Na slovenskih smučiščih in smučiščih v naši bližini pa lahko kljub pomanjkanju snega smučarji in deskarji uživajo na odlično pripravljenih progah.

Kdor si želi aktivnega oddiha med zimskimi počitnicami, kratek dopust za podaljšan vikend ali pa le dnevni izlet na sneg, bo v naši bližini našel kar nekaj popolnih destinacij. Seveda imamo tudi v Sloveniji kar nekaj odličnih smučišč, kdor pa rad pokuka prek meje, bo hitro našel še druge privlačne kraje za zimske radosti.

Država, kjer smuča ali deska več kot 40 odstotkov ljudi

Avstrijci veljajo za smučarski narod. Po raziskavi spletne strani Volkssport več kot 40 odstotkov Avstrijcev redno ali občasno smuča ali deska, v primerjavi je leta 2014 po raziskavah Mediane smučalo ali deskalo okoli 25 odstotkov Slovencev. Tako tudi ne čudi, da so avstrijska smučišča znana po odlično pripravljenih progah in moderni tehnologiji.

Grossglockner | Avtor: Pixabay Pixabay

Smučišča na avstrijskem Koroškem so še posebej privlačna za Slovence, saj so razmeroma blizu in jih lahko obiščemo tudi za podaljšan vikend ali se tja odpravimo na dnevni izlet. Med najbolj priljubljenimi sta smučišči Bad Kleinkirchheim, kjer lahko obiščete tudi sproščujoče termalno kopališče, in Großglockner Heiligenblut, ki vabi s pogledi na najvišjo goro Avstrije – 3798 metrov visok Großglockner. Na smučišču Mölltal, ki leži na ledeniku, lahko smučate skozi celo leto na odlično pripravljenih progah na višini do 3122 metrov.

Turracher Höhe | Avtor: Profimedia Profimedia
Navdušujejo tudi manjša avstrijsko koroška smučišča kot so Innerkrems, Koralpe (sl. Golica) in Turracher Höhe. Tukaj se boste lahko izognili gneči in smučali med domačini. Na smučišču Koralpe se nujno tudi preizkusite v tipično alpskem športu "Eisstockschießen", igri podobni kegljanju na ledu. Obiščite tudi smučišče Goldeck, ki se lahko pohvali z najdaljšo črno progo v Alpah in prelepim razgledom na Millstättsko jezero (sl. Miljsko jezero).

Na meji med Vzhodno Tirolsko in avstrijsko Koroško vas bosta s svojo lepoto in odličnimi progami prevzeli smučišči Sillian in Matrei/Kals. Na smučišču Matrei/Kals se boste spuščali ob pogledu na Großglockner, na smučišču Sillian, ki leži na meji z Italijo, pa boste lahko prevozili kar 1300 višinskih metrov in se spustili z 2407 metrov na 1100 metrov nadmorske višine.

Uživanje med vrhovi Dolomitov

Dolomiti s svojo lepoto skozi celo leto privabljajo mnoge obiskovalce. Poleti je izredno priljubljeno pohodništvo in plezanje, pozimi pa v zasnežene južno tirolske gore, kjer snega skoraj nikoli ne primanjkuje, vabijo prelepe proge.

Tre Cime Drei Zinnen | Avtor: Pixabay Pixabay

Kar 115 kilometrov prog tvori smučišče Drei Zinnen Dolomiti, ki ljubitelje narave navdušuje s smuku sredi naravnega parka Tre Cime, ki je del Unescove svetovne dediščine. Smučišče povezuje pet gora, kar 300 sončnih dni na leto pa zagotavlja odlične razmere za spuščanja po urejenih progah.

Nekoliko južneje leži smučišče Civetta, ki vabi s 67 kilometri odlično pripravljenih smučarskih stez. Nekoč so se po progi "Foppe" spuščali najboljši smukači sveta na tekmah svetovnega smučarskega pokala, dandanes pa gosti številne tekme moških in ženskih univerzitetnih tekmovanj.

San Martino di Castrozza | Avtor: Profimedia Profimedia
San Martino di Castrozza / Rolle Pass, najjužnejše izmed dolomitskih smučišč, tudi pozimi ponuja prijetne temperature in nešteto sončnih dni za uživanje zimskih radosti. Vse žičnice na smučišču, ki ima 60 kilometrov prog, poganjajo s pomočjo obnovljivih virov energije.

Nepozabni smučarski dopust v Bosni in Hercegovini

Ste že kdaj razmišljali, da bi se na smučanje odpravili južneje? Smučišči Jahorina in Bjelašnica navdušenim smučarjem nudita odlično pripravljene proge po ugodnih cenah. Še posebej priljubljeno je smučišče Jahorina, prizorišče ženskih smučarskih tekem Zimskih olimpijskih iger v Sarajevu 1984, ki je v preteklih letih nekaj svojih prog poimenovalo tudi po srbskem igralcu tenisa Novaku Đokoviću. Smučali boste lahko na 45 kilometrih prog, ki najlepše zasijejo prav v času nočnega smučanja. Bjelašnica je najvišje smučišče v Bosni in Hercegovini in smučarje vabi na 14 kilometrov prog. Na smučišču so se izvajale moške smučarske tekme Zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, ki je od smučišča oddaljen le 25 kilometrov.

Jahorina | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se za smučarski izlet odločite v zadnjem trenutku zaradi primernega vremena ali nepričakovanega dopusta, vam Petrol na svojih prodajnih mestih nudi hiter in udoben način nakupa smučarskih vozovnic, ne da bi vam bilo treba zanje stati v vrsti. Preverite ponudbo vavčerjev in smučarskih vozovnic na KeyCard. Za mnoga smučišča bo nakup vozovnic na Petrolu tudi občutno ugodnejši.
Sorodne novice