Popotnik
4265 ogledov

Pozor: 450 evrov kazni, ker je malical ob vodnjaku

Kazen, policist Facebook
Ameriški turist je bil v Rimu ob 450 evrov, ker se je odločil malicati zraven vodnjaka.

Vsi poznamo Rim kot mesto ljubezni, kjer med tlakovanimi ulicami končno zazremo ljubezen svojega življenja. Nihče pa ne pozna Rima kot mesto, kjer te oglobijo za 450 evrov, ko želiš imeti malico z razgledom.

Prav to se je zgodilo 55-letnemu Američanu, ki je neko soboto okoli ene ure zjutraj želel pojesti malico ob robu Fontane dei Catecumeni. Posredovala je policija, ki mu je zatrdila, da je kršil pravilo o varstvu monumentalnih rimskih vodnjakov.

Rim | Avtor: Profimedia Profimedia

Fontana dei Catecumi

Vodnjak je izdelal arhitekt in kipar Giacomo della Porta leta 1589. Leta 1997 je bil vodnjak obnovljen.

Vodnjak ščitijo pravila, ki so bila prvič uvedena v 70. letih prejšnjega stoletja. Razlog zanje je zaščita zgodovinskih vodnjakov, kipov in drugih mestnih spomenikov.

Prav tako od leta 2019 veljajo nova pravila, ki poudarjajo ohranjanje "ekološke" zaščite mesta.

Namesto ljubezni, Rim poln pravil

Lokalna policija je v svoji izjavi sporočila, da so mestne patrulje v enem koncu tedna opravile več kot 300 kontrol, vključno s pravilom o omejitvi glasnosti predvajane glasbe v barih.

Italijanska policija | Avtor: Profmedia Profmedia
Prav tako je v skladu z zakonodajo prepovedano kopanje v mestnih vodnjakih. Za ta dejanja policisti lahko izrekajo kazni ali pa celo prepovejo osebi dostop do določenega območja. Dostop jim je onemogočen za 48 ur ali pa za 60 dni, če dejanje ponavljajo.

Razlog za pogosto patruljiranje po mestu je mestni svet našel v "zagotavljanju spoštovanja umetniške in kulture dediščine prestolnice."

Čeprav se pravila zdijo neupravičeno stroga, si mestni svet močno prizadeva, da ohrani rimske ulice brez smeti, grafitov in nereda. Prav tako poskušajo ohraniti mesto lepo za turiste.

Zapomnite si: če se odpravljate v Rim, ne smete jesti ob vodnjaku. Za to raje izberite, kakšen kotiček, ki je temu namenjen.

Sv. Martin na Muri Popotnik Samo dve uri iz Ljubljane, takoj za slovensko mejo, vas čaka še en turistični biser Varaždin Novo Popotnik Čez mejo uredili kolesarske poti, ki jemljejo dih
Komentarjev 7
  • Pepe007 09:56 03.oktober 2022.

    Se je že tako obnašal, da opozorilo zanj ni prišlo v poštev in je bila denarna kazen bolj prepričljiva.

  • rd2dmk2 09:03 03.oktober 2022.

    to je italija. . potem pa pride italijan in sredi pokljuke parkira avtodom in obere vse kar ni pribito, ali pa pripelje šlepar smeti in jih vrže v gozd. da ne omenjam turistov, ki se vozijo s kajaki po rekah ...prikaži večh v naravnih parkih , lovijo ribe v rezervatih, kampirajo z avtodomi kjerkoli samo da ni urejen prostor za kampiranje, lezejo v natikačih na gore in potem zahtevajo zračni prevoz v dolino, si želijo adrenalinskih spustov z zip-lineom iz triglava . mi pa. za peneze vse, še rit jim kušnete.

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:27 03.oktober 2022.

    A je jedu burek brez maske ?!..;)