Popotnik
3311 ogledov

Pri Pulju opazili to nevarno žival

Morje
Opazili so jo potapljači.

V morju pri polotoku Kamenjak blizu Pulja so potapljači okoljevarstvenega združenja Eko morje iz Medulina v nedeljo opazili meduzo mesečniko (Pelagia noctiluca). Opozarjajo, da je bližnje srečanje z mesečniko lahko zelo boleče, ker povzroča poškodbe, podobne opeklinam. Pojav mesečinke pa ni razlog, da bi se izogibali kopanju v morju, so dodali.

Mesečinka lahko doseže velikost do 20 centimetrov, njen klobuk pa do šest centimetrov premera. Lovke so rožnate barve, imajo tudi drobne vijolične pike. Živi v globini do deset metrov. Gre za meduzo, ki se raje zadržuje na odprtem morju, a jo morski tokovi in valovi lahko zanesejo k obali, tako da predstavlja grožnjo kopalcem in potapljačem, so danes sporočili iz združenja Eko morje.

Mesečinka pri stiku s človeško kožo povzroča močno bolečino in tudi poškodbe, ki se težko celijo. Lahko ostane celo brazgotina ali pa koža na mestu ožiga izgubi pigment.

Kljub temu pojav mesečinke ni razlog, da bi se izogibali uživanju v morju, so poudarili. Čeprav je mesečinka relativno majhna, jo je lahko opaziti zaradi njenih živih barv ter se ji izogniti.

Na spletni strani more.slobodnadalmacija.hr so objavili tudi navodila, če bi prišlo do stika z mesečinko. Med drugim svetujejo izpiranje poškodovanega predela z morsko vodo brez drgnjenja ter hlajenje z ledom.

Susak Svet Popotnik Preplah na hrvaškem otoku Meja s Hrvaško Meja Popotnik Sprememba na meji s Hrvaško prinesla dolge kolone

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Fredi34 14:41 14.junij 2021.

    Gledam sliko v članku, pa ne vidim meduze... Vsaj lahko bi pokazali kako zgleda, če že pišete.

  • rd2dmk2 13:03 14.junij 2021.

    kot papige... lahk umrete zaradi cepljenja , ampak to ni razlog da se ne bi cepili, lahk imate cel dopust uničen pa še velike stroške zdravljenja, ampak to ni razlog da ne čofotate po morju. raje pejte na bled, pa ...prikaži več se kopajte v jezeru, kjer še vedno pol bleda odlaga kanalizacijo in vsak od kopalcev mora najprej nase nasut tubo kreme za sončat, potem pa hop v jezer, če je kdo pozavu fruštkat evo zdej ima priliko, samo en kos kruha rab, pa mal ga potegn po jezerski gladini. rama the best.