Popotnik
934 ogledov

Pri sosedih bodo imeli nov praznik

Dantejev trg in njegov kip Profimedia: Dantejev trg in njegov kip
Italijanska vlada je na predlog ministra za kulturo in turizem Daria Franceschinija potrdila direktivo, da bodo v Italiji 25. marca obeleževali dan, posvečen italijanskemu pesniku Danteju Alighieriju, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dan bodo poimenovali Dantedi.

"Vsak 25. marec, na dan, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onostranstvo v Božanski komediji, bomo praznovali Dantedi. Dan bo namenjen obeleževanju spomina na Danteja v Italiji in po svetu s številnimi pobudami, pri katerih bodo sodelovale šole, fakultete in kulturne institucije," je pojasnil Franceschini.

Spomnil je, da bo Italija prihodnje leto obeležila 700. obletnico Dantejeve smrti in da so v teku že številni projekti, s katerimi se bodo poklonili velikemu italijanskemu pesniku. Franceschini je sklenil, da je Dante simbol za stvari, ki združujejo Italijane: "Dante je združena država, Dante je italijanski jezik, Dante je sama ideja Italije."

Vlado so pri odločitvi o uvedbi Danteju posvečenega dne pozdravili tudi številni intelektualci, strokovnjaki in predstavniki pomembnih italijanskih kulturnih institucij, še navaja Ansa.

Ptuj Ste vedeli? Popotnik Zato je ura na stolpu le na treh straneh

Za ljubitelje - obisk njegove hiše

Dante Alighieri (1265-1321) se je rodil v Firencah. Kot privrženec belih gvelfov je bil politično dejaven v Firencah. Ko so leta 1301 oblast prevzeli papeževi privrženci - črni gvelfi, so ga leta 1302 obsodili na denarno kazen, nato še na smrt na grmadi.

Preostanek življenja je preživel v izgnanstvu po različnih mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer je umrl. Njegovo glavno delo je alegorična pesnitev Božanska komedija.

Za vse ljubitelje Alighierija, je v Italiji tako imenovana Hiša Danteja (Casa di Dante), ki je danes muzej v treh nadstropjih, ki z dokazi in dokumenti prikazuje življenje in dela velikega italijanskega pesnika. Nahaja se v osrčju srednjeveških Firenc, tik na mestu, kjer je sodeč po dokumentarnih stala hiša družine Alighieri.

Komentarjev 1
  • branko370 15:31 21.januar 2020.

    Slovenci pa bomo menda dobili nov praznik v drugi polovici januarja...