Popotnik
7819 ogledov

Pripravite pohodne čevlje, gremo na morje

HTS Aleksandar Gospić
Ta mogočni greben opazujemo, ko se peljemo na morje, ko pa ležimo na plaži, po radiu poslušamo, ali bo zaustavil dež in veter in nam omogočil počitnice, kakršne smo si želeli. Morda doslej še niste pomislili, ampak ko boste enkrat doživeli razgled z Velebita na otoke in morje, vas bo ta tako prevzel, da ga boste večkrat umestili na vaš počitniški ali vikend urnik.

Pripravite nahrbtnik in pohodne čevlje, gremo na morje

Ideja, da bi se gorsko-morskega zraka lahko naužili že letos jeseni, je bila novost na našem družinskem urniku. ''Morate iti, že zaradi tako noro lepih, da ne rečem spektakularnih razgledov,'' so bile besede prijateljice, ki je prehodila večino domačih vršacev, zdaj pa raziskuje pohodniške točke in poti v naših sosednjih državah. Ob omembi Hrvaške vsaj pri nas doma vedno pomislimo na morje. Nikoli si nismo mislili, da jo bomo povezali s hribi. In raziskovanje se je začelo …

HTS | Avtor: Alan Čaplar Alan Čaplar

Ne eden, ampak kar dva

Če Slovenci zelo poseben odnos in spoštovanje gojimo do Triglava, potem vam bodo sosedje Hrvati rekli, da pri njih to mesto zaseda Velebit.

Mnogi ga poznamo ''s ceste'' – ko se peljemo na morje, nas spremlja večino poti, saj poteka vzdolž jadranske obale. Velebit je tako velika planina, da zajame kar dva narodna parka, in sicer NP Paklenico in NP Severni Velebit, kar je v svetovnem merilu prava redkost. V njem pa lahko najdemo številne naravne atrakcije ter izredno bogastvo rastlinskega in živalskega sveta.

145 kilometrov – sami, v dvoje, z družino ali prijatelji

Velebit sicer ni najvišja planina na Hrvaškem, je pa najdaljša, saj meri kar 145 kilometrov. To pomeni, vam idej za ali enodnevni izlet ali športni vikend oddih ne more zmanjkati. Seveda je vse odvisno od kondicije, pripravljenosti in vaših želja. Velebit je namreč poseben –ima dve plati kot kovanec. Celinski del je zelo zelen in gozdnat, na morski strani pa strm in skalnat, primeren za gorništvo. Mi smo se odločili za pohodništvo v Narodnem parku Severni Velebit, kjer je urejenih več kot 30 planinskih poti.

HTS | Avtor: Julien Duval Julien Duval

Lahka pohodniška pot in botanični vrt – 2 uri

Ogled zavižanskih vrhov spada med tisti pohodniški izlet, ki je primeren tako za družine kot vse, ki kondicijo šele nabirate. Izhodiščna točka za izlete je Dom na Zavižanu, ki se nahaja na višini 1594 m in do kamor se lahko pripeljete z avtom. Planinski dom se nahaja pod razglednim vrhom Vučjak (do vrha je dobrih deset minut hoje), od koder se vam bo odprl čudovit razgled na kvarnerske otoke. Najlepše se vidita Goli otok in Rab, v svoj objektiv pa boste ujeli še bližnje vrhove na severu Velebita. Preprost dostop je tudi z Velike zavižanske kose (1620 m), kjer je pot malce bolj strma, vodi pa do Velebitskega botaničnega vrta, ki ga lahko raziščete po krožni poti in se nato po cesti ali planinski poti vrnete v planinsko kočo, kjer lahko tudi prespite.

HTS | Avtor: Aleksandar Gospić Aleksandar Gospić

Veličasten panoramski razgled in jama brez sonca – 4 ure

Pot na Pivčevac sodi med lahke pohodniške poti, vendar daljše. Vrh se nahaja na zahodni meji Narodnega parka Severni Velebit na višini 1676 m in si še s tremi enako visokimi vrhovi deli prvo mesto v parku. Od tam se odpre veličasten panoramski pogled na celoten severni Velebit, Krasnarska jezera travišča, Hajdučki in Rožanske kukove in Mali Rajinac. Spust po strmi poti vodi nazaj v planinsko kočo. V neposredni bližini križišča planinske poti s cesto je tudi jama Vukušić Snižnica (1470–1450 m), ki je skrita med skalami. Ker vanjo nikoli ne posije sonce, boste v njej tudi v poletnih mesecih videli sneg.

HTS | Avtor: Julien Duval, CNTB Julien Duval, CNTB

Divjina s kraškimi pojavi – celodnevni izlet 

Premužičeva steza velja za eno najlepših na Hrvaškem. Dolga je 57 kilometrov in poteka po delu Severnega in Srednjega Velebita, zato nudi številne možnosti za pohodniške ture, ki pa so seveda odvisne od kondicijske pripravljenosti. Pohodniki se najpogosteje odločijo za obisk Rossijevega zatočišča, na katerega lahko v dveh do treh urah pridemo s severa (Zavižan) ali juga (Alan). Najboljšo možnost boste izbrali TUKAJ.

Hoja je vadba, po kateri si vedno nagrajen

Ste vedeli, da s hojo v hrib lahko pokurimo skoraj toliko kalorij kot pri aerobiki ali pilatesu?  

Prav tako so pohodi v hribe ne samo zdravi, ampak tudi zelo lepa priložnost za druženje – družinsko ali prijateljsko, po katerem boste vedno nagrajeni. Nič ni lepšega, ko se pred teboj odpre razgled na dolino ali morje ali druge vrhove.