Popotnik
984 ogledov

Prodajajo se italijanski otoki

Isola di capo passero
Italijanski okoljevarstveniki Verdi so sprožili alarm zaradi prodaje nekaterih italijanskih otokov, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italoijanski okoljevarstveniki Verdi so tamkajšnjemu ministrstvu za okolje in kulturno dediščino poslali zahtevo za takojšnje ukrepanje v zvezi s otoki, ki se prodajajo. Nacionalni koordinator za organizacijo Verdi Angelo Bonelli je za Anso povedal, da so zasledili napovedi za prodajo italijanskih otokov, tudi za turistične namene. Namero po prodajo so zasledili tudi na nekaterih straneh mednarodnih in nacionalnih nepremičninskih agencij.

Otok vreden 17 milijonov

Prodajni predlogi so prikazani na primer na portalih www.privateislandsonline.com in www.vladi-private-islands.de. Med njimi se denimo prodajajo otok Capo Passero (na fotografiji zgoraj), otok Marinella in otok Siren, cena za otok Cerboli je bila v prodaji za skoraj štiri milijone evrov. Otok Santa Maria pa se je prodajal za 17 milijonov evrov.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da se dela s tem velika okoljska škoda in da gre v primeru teh otokov za pomembno naravno dediščino.

Priljubljeni Italijanski otoki

Italijo sicer vsako leto obišče več deset milijonov tujcev in veliko jih pride, da bi stopili na njihove čudovite otoke. Mnogo bolj kot vzhodna je razčlenjena zahodna italijanska obala, kjer čepita največja otoka v Sredozemskem morju – Sicilija in Sardinija. Obe sta večji kot Slovenija.

Sicilija | Avtor: Shutterstock Shutterstock
 La Pelosa, Sardinija | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zagotovo ste že slišali za razkošen Capri, "Napoleonovo" Elbo, Ischio, kjer so posneli že ogromno filmov, moden Lipari, Ponzo, ki je pravzaprav del starodavnega vulkanskega kraterja, Stromboli, ki naj bi bil najaktivnejši vulkan na svetu, in Vulcano, ki je že davno posodil ime vulkanom.

Elba, Italija | Avtor: Shutterstock Shutterstock