Popotnik
1043 ogledov

Prvi sneg na Pohorju

instagram
Na Snežnem stadionu bodo poskusno zagnali snowfactory oziroma tovarno snega, ki proizvaja sneg tudi pri pozitivnih temperaturah.

Na Mariborskem Pohorju danes poteka akcija odstranjevanja kamenja in odpadkov s smučarskih prog pred prihajajočo zimsko sezono. Ta bo letos manj odvisna od vremena, saj so nabavili nove snežne topove, sistem za hlajenje vode in t.i. tovarno snega. Prvi sneg bodo po napovedih Marproma izdelali  v ciljni Areni.

Za opremo podjetja Techno Alpin bodo odšteli 1,7 milijona evrov. S sistemom za hlajenje vode želijo zagotoviti dovod zadostnih količin hladne vode za uspešno delovanje snežnih topov, t.i. tovarna snega pa lahko proizvaja sneg tudi pri temperaturah do 25 stopinj Celzija."Topovi bodo nekaj časa še pod streho, snow factory pa se priklaplja, tako da se bodo ljudje za pokušino lahko tudi kepali," je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Jesenska delovna akcija urejanja pohorskih strmin, h kateri vabijo Alpski smučarski klub Branik Maribor, javno podjetje Marprom in Pohorje Resort, po zelo dobrem odzivu v preteklih dveh letih postaja tradicionalna. Letos jo bodo izpeljali pod novim sloganom Prijatelji Pohorja.

Akcija se je začela ob 10. uri, z zborom na ploščadi pred spodnjo postajo Pohorske vzpenjače. Tam so sodelujoči prejeli kuponček za brezplačen prevoz s krožno kabinsko žičnico, zaščitne rokavice in vreče, zaželeno pa je, da seboj v čim večjem številu prinesejo vedra.

Pozitiven in odgovoren odnos

Pobiranje kamenja in odpadkov bo sočasno potekalo na različnih predelih Mariborskega Pohorja, pri čemer posameznim skupinam udeležencev dodelijo vodje, ki bodo razpolagali z vsemi potrebnimi informacijami. Z mehanizacijo in opremo pomagajo javna podjetja Snaga Maribor, Mariborski vodovod in Nigrad ter prostovoljna gasilska društva iz Razvanja, Radvanja in Peker.

"Z delovno akcijo, na katero vabimo tako posameznike kot organizirane skupine, želimo predvsem doprinesti h krepitvi pozitivnega in odgovornega odnosa obiskovalcev do Mariborskega Pohorja. Hkrati pa na simbolen način pokazati, da je s skupnimi močmi in povezanostjo mogoče veliko postoriti," izpostavljajo v Marpromu, ki v zadnjih letih upravlja z žičnicami in smučišči na Mariborskem Pohorju.

Vsi, ki bodo sodelovali pri današnjem čiščenju pohorskih pobočij, bodo prejeli kuponček za 10-odstotni popust na trenutno veljavne cene sezonskih smučarskih vozovnic. Ob koncu delovne akcije, predvidoma okoli 13. ure, pa bodo v izteku Snežnega stadiona dobili brezplačno malico in osvežilno pijačo. V prejšnjih dveh letih so našteli od 800 do 1000 udeležencev akcije in približno toliko jih pričakujejo tudi letos.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.