Popotnik
176 ogledov

Ptuj kmalu spet najbolj norčavo mesto Slovenije

Komercialni del 59. Kurentovanja že v petek, 15. februarja, začel s koncertom Bajage v karnevalski dvorani.

Uradno se bo festival z etno povorko začel 23. februarja, zaključil pa s pokopom Pusta na pustni torek. Organizatorji tudi letos pričakujejo okoli 100.000 obiskovalcev.

Ptujska županja Nuška Gajšek, ki bo letos prvič v času Kurentovanja predala oblast novemu 17. princu karnevala Baronu Jakobu Zeklu Videmskemu, je ponosna na dogodek, ki tudi najstarejše slovensko mesto postavlja na evropski zemljevid. Gre namreč za pomembno blagovno znamko mesta in dediščino, ki jo je treba predstaviti svetu.

Letos okoli 2000 kurentov, s kar dvajsetimi tujimi skupinami

Predsednik organizacijskega odbora festivala in generalni sekretar Evropske federacije karnevalskih mest Branko Brumen je ob tem spomnil, da je bogato dediščino mesta z okolico, ki je zakoreninjena v poganski mistiki osrednjega pustnega lika kurenta in ostalih etnografskih likov, predlani prepoznal tudi Unesco in obhode kurentov uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kot je povedal, bo Ptuj tudi letos za enajst dni postal največji etnografski muzej na prostem, saj na tokratnem festivalu pričakujejo okoli 2000 kurentov, prihaja kar 20 tujih skupin iz Romunije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Italije, Češke, Avstrije, Srbije, Slovaške, Črne gore in letos prvič tudi iz Turčije.

"Obiskalo nas bo precej pomembnih gostov iz Slovenije in tujine, posebnost pa bo srečanje štirih likov, ki so pod okriljem Unesca, in sicer naših kurentov, buš, zvončarjev in sourvakarjev," je dejal Brumen.

Največ obiskovalcev pričakujejo na nedeljski mednarodni povorki 3. marca

Letošnje Kurentovanje se bo uradno začelo 23. februarja, ko se bodo po nekoliko spremenjeni trasi zaradi razkopane mestne tržnice na otvoritveni etno povorki prvič sprehodile najbolj značilne pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Kot vsako leto, organizatorji največ obiskovalcev iz Slovenije in tujine pričakujejo na nedeljski mednarodni povorki, 3. marca, ki velja za vrhunec dogajanja. Med ostalimi dogodki velja omeniti še tradicionalni mednarodni slikarski ex tempore, vsakoletno dobrodelno obarjado, mestni pustni korzo ter povorko otrok iz vrtcev in pokop Pusta, s katerim se bo Kurentovanje 5. marca tudi sklenilo.

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani, kjer se bo zvrstilo več kot 20 dnevnih in večernih glasbenih in drugih zabavnih dogodkov. Med drugim bodo na Ptuju gostovali Severina, Mambo Kings, Plavi orkestar, Domen Kumer, Jelena Rozga, Nipke, Magnifico, Novi fosili, Bajaga in številni drugi glasbeni gostje.

Kurentovanje eden od stebrov ptujske turistične ponudbe

Direktorica ptujskega zavoda za turizem Katja Gönc je pred dogodkom dejala, da je Kurentovanje z bogastvom izročil in dogajanja eden od stebrov njihove turistične ponudbe, še posebej v času, ki je izven vrhuncev turistične sezone.

"Tudi zato želimo z dogodkom ustvarjati izjemno izkušnjo in priložnost, da Ptuj postane ciljna destinacija za tiste, ki cenijo etnografsko pustno kulturno dediščino," je povedala Gönčeva in dodala, da se finančna konstrukcija dogodka zadnja leta ne spreminja veliko. Mestni proračun bo zagotovil 46.000 evrov, 150.000 evrov pa jim uspe pridobiti od zvestih pokroviteljev, nekaj pa se nabere še od upravljavca komercialnega dela v karnevalski dvorani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.