Popotnik
4082 ogledov

Rab – otok, ki osrečuje

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji Foto arhiv RAT
Dejstvo, da je otok Rab ena izmed prvih turističnih oaz na severnem Jadranu ne preseneča, saj je zahvaljujoč prijetnem podnebju, razčlenjeni in sončni obali, smaragdno – modrem morju, naravnim lepotam v kombinaciji s starodavno kulturo različnih civilizacij od Antike do danes, od nekdaj svojim obiskovalcem ponujal nekaj več.

Krajinska raznolikost Raba je impresivna in edinstvena med jadranskimi otoki. Kontrasti izstopajo na vsakem koraku - bodisi na sprehodu, vožnji s čolnom ob obali, potapljanju v okoliških zalivih ali iz ptičje perspektive med krožnim poletom nad otokom. Otok Rab se lahko pohvali tudi z več sto kilometri kolesarskih poti vzdolž celega otoka in to je verjetno eden najboljših načinov za uživanje v dopustu.  

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Photo Valamar Loves Bike Photo Valamar Loves Bike

Deset kolesarskih rut za vse okuse 

Skupaj je urejenih 340 km kolesarskih poti, razporejenih v 10 priporočenih tras. Sestavni del poti so tri učne steze Capo Fronte, Epario in Frux, ki kot del projekta Rab Archaeological Traces, čeprav kolesarsko precej nezahtevne, odkrivajo neverjetno bogastvo rabskih arheoloških lokacij. Deset možnih rut bodo zadovoljile najširše okuse, tri med njimi so zelo zahtevne, pet jih je srednje zahtevnih, dve pa sta lahki.  

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Photo Valamar Loves Bike Photo Valamar Loves Bike

Za vso družino 

Lopar Trek and Family (Epario) ruta v dolžini 10 km je idealna izbira za družine, saj zagotavlja počasno in sproščujočo vožnjo ob cesti, morju, potem pa vas bo pot zapeljala skozi polja, vinograde, vrtove, sadovnjake, oljčne nasade proti najbolj znani rabski Rajski plaži. Ko se osvežite, se počasi obrnete nazaj proti Loparju, in sicer z obveznim postankom na razgledni točki, ki bo omogočila čaroben pogled na rabske zalive in tudi na okoliške otoke. 

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Photo Valamar Loves Bike Photo Valamar Loves Bike

Na zahodnem delu otoka boste našli kolesarsko traso Rab Trek and Family (Capo Fronte), namenjeno celotni družini, z začetkom v Suhi Punti v smeri severa proti polotoku Kalifrontu. Celo pot steza pelje skozi neokrnjeno naravo, poleg številnih prodnatih in kamnitih zalivov, vse v globoki senci iglastih gozdov. Čeprav dolga le 22 kilometrov, ta ruta ponuja dovolj zanimivosti, da boste v njej lahko uživali cel dan.  

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Foto arhiv RAT Foto arhiv RAT

Že stari Rimljani so otok Rab poimenovali Felix Arba (srečen otok), saj jih je navdušil s svojim naravnim bogastvom in stopnjo razvitosti. Tale naziv je tudi danes slogan tega otoka, ki s svojo vedno boljšo ponudbo in raznolikostjo lahko zadovolji prav vse okuse.