Popotnik
3238 ogledov

Takšno navdušenje je bilo danes na slovenski meji

Veselje FB
Člani mednarodnega sveta neodvisnih strokovnjakov so razglasili, katero mesto bo nosilo naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji.

Evropska prestolnica kulture je najpomembnejša pobuda EU na področju kulture. "Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture," opisujejo na Ministrstvu za kulturo.

Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v evropsko prestolnico kulture.

Nova Gorica v sodelovanju z Gorico je  drugo slovensko mesto, ki bo nosilo naziv Evropska prestolnica kulture. Leta 2012 je bil Evropska prestolnica kulture Maribor. 

Novogoriška kandidatura za EPK 2025 je nastala v sodelovanju s čezmejno Gorico. Novogoriško kandidaturo za EPK so poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen – biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.