Popotnik
39593 ogledov

Recept: Slastna avstrijska sladica, ki vam bo vzela le pol ure

Turizem Avstrija, Austira.info thecreatingclick.com
Na kaj pomislite, ko slišite besedo Avstrija? Pozimi verjetno na božične sejme in prekrasna smučišča, v toplejših delih leta pa na dih jemajoče pohodniške poti, kolesarjenje in kopanje v jezerih. A ne glede na letni čas, skoraj nihče ob obisku naše severne sosede ne more mimo njihove odlične hrane.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Kathrin Koschitzki Kathrin Koschitzki

Ko gre za hrano, je Avstrija dežela, kjer se tradicionalno prepleta z novodobnimi navdihi, zamislimi in pristopi. Domačine, ki se ukvarjajo s kulinariko, povezuje ena sama vizija: visokokakovostna, trajnostna živila in tradicionalne recepture izpopolniti in izboljšati z inovativnimi pristopi. Zadnja leta se pri naših severnih sosedih vse bolj razvija tudi kulinarični turizem, kjer lahko avstrijske specialitete doživite na malce drugačen ali celo zelo poseben način.

Ideje za izlet, kjer boste razvajali brbončice

Že res, da se v mesecu decembru, ko se v vseh večjih avstrijskih mestih vrstijo božični sejmi, ni za bati, da ljubitelji dobre hrane in pijače ne bi prišli na svoj račun. Že samo božične stojnice ponujajo številne tradicionalne dobrote, v katerih lahko uživate kar na lokaciji ali pa jih odnesete s seboj domov. A odlične avstrijske jedi lahko poskusite tudi malo drugače.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Christian Kremser Christian Kremser

Obedovanje na čolnu

Hotel Seehotel am Grundlsee omogoča prav posebno kulinarično doživetje na tamkajšnjem jezeru. Aperitiv in predjed si boste privoščili na vodi, na majhnem lesenem čolnu, imenovanem 'Plätte', nato pa se vrnili na kopno za glavno jed: specialitete planinskega goveda ali dnevno sveže ulovljene ribe iz jezera Grundlsee, pripravljene z zelišči in izdelki iz regije Ausseerland.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Arnold Poeschl Arnold Poeschl

Sir in sirove testenine v gorski koči

Nad Milštatskim jezerom se nahaja koča Lammersdorfer Hütte, do katere se lahko sprehodite ali preprosto odpeljete z avtomobilom. Tukaj lahko med drugim poskusite slastne koroške sirove testenine. Sir in sirovi izdelki na tem koncu so lokalni, saj se mleko krav, ki se pasejo na planini Lammersdorfer Alm, v planinski planšariji predeluje v svež, poltrdi in gorski sir.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Achim Meurer Achim Meurer

Slastna sacher torta na Dunaju

Ni obiska avstrijske prestolnice, brez da bi si za sladico po kosilu ali ob popoldanski kavi privoščili njihovo znamenito sacher torto. Le-to je leta 1832 prvič spekel kuharski pripravnik Franz Sacher ter navdušil z njenim okusom in izgledom. Zasluga za to, da je sacher torta postala najznamenitejša čokoladna torta, pa gre sinu slavnega slaščičarja, Eduardu Sacherju, ki mu je ob koncu 19. stoletja uspelo uveljaviti torto skoraj povsod in ustvariti začetek njenega uspeha brez primere. Sacher torto si lahko privoščite v mnogih slaščičarnah na Dunaju, zagotovo pa je po njej še vedno najbolj prepoznaven legendarni hotel Sacher.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Harald Eisenberger Harald Eisenberger

Germknödel: okusna avstrijska sladica, ki vam bo vzela le pol ure

Druga nadvse znana avstrijska sladica pa je Germknödel – močnata specialiteta iz češke in dunajske kuhinje, ki je tudi v bavarski kuhinji zelo razširjena in priljubljena. Skorajda je ni kmetije, gorske koče ali restavracije, ki Germknödla ne bi ponujala na svojem meniju. A te slastne avstrijske jedi ni težko pripraviti doma. Pravzaprav boste za to potrebovali le pičle pol ure.

Germknödel je polkroglast cmok iz kvašenega testa (v avstrijskem in nemškem jeziku imenovano 'Germteig'), polnjen s češpljevo čežano. Glede na omako in polnilo so lahko cmoki nekoliko slajši ali bolj 'krepki', saj kvašeno testo samo po sebi ni sladko. Po kuhanju in malo pred serviranjem se na klasičen dunajski način priprave cmoke prelije z raztopljenim maslom ter posuje z mešanico maka in sladkorja v prahu (makov sladkor). Ena od različic priprave je tudi s prelivom iz masla in vaniljeve omake. Germknödel se vedno postreže topel.

Turizem Avstrija, Austira.info | Avtor: Sportwelt Sportwelt

Sestavine

  • 250 g moke
  • 1/16 l mlačnega mleka
  • 10 g kvasa
  • sol
  • 10 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 105 g masla
  • 100 g češpljeve čežane
  • rum
  • cimet
  • 50 g maka
  • sladkor v prahu

Priprava

Moko presejte in postavite na toplo. Mlačno mleko zmešajte s sladkorjem, zdrobljenim kvasom in nekaj soli ter pomešajte s prej presejano moko. Tej mešanici dodajte rumenjak in raztopljeno maslo ter mešajte toliko časa, dokler testo ne odstopi od mešalne metlice. Pri tem pa imejte v mislih, da mora biti testo za Germknödel precej čvrsto. Pokrito testo pustite počivati približno 15 minut na toplem mestu.

Po 15 minutah testo razdelite na 12 enako velikih delov, vsakega oblikujte v kroglo in nato vsako kroglo z valjarjem razvaljajte v velikost krožnika. Češpljevo čežano začinite s cimetom in rumom ter čajno žličko mase naložite v sredino vsakega na krog razvaljanega testa. Testo zložite skupaj in ga na robovih močno stisnite. Krogle položite na pomokano desko s spojem, obrnjenim navzdol, in prekrijte s krpo ter jih pustite, da vzhajajo do skorajda dvojne velikosti.

Ko dosežejo dvojno velikost, zavrite vodo, v katero dodate kanček ruma, pest sladkorja in ščep soli. Kvašene cmoke položite v zavreto vodo in pokrite kuhajte približno pet minut, jih obrnite ter 4- do 5-krat preluknjajte z iglo, nato pa kuhajte še nadaljnje štiri minute ob rahlem vretju.

Ko so cmoki nared, jih z zajemalko poberite iz posode, položite v globok krožnik ter postrezite z makom in sladkorjem v prahu. Pa dober tek!