Popotnik
423 ogledov

S citrami po Domžalah

Citre
1/3
Vido Repanšek
Nekoč so bile citre doma v skoraj vsaki hiši v Sloveniji. Dandanes jih srečamo veliko redkejše. Na novo odkrijte to ljudsko glasbilo.

Citre so strunsko glasbilo, ki je razširjeno pretežno po alpskih deželah. Priljubljene so predvsem v ljudski in narodnozabavni glasbi. Potem ko je priljubljenost citer v Sloveniji vpadla v času druge svetovne vojne, se je njihova prepoznavnost spet stopnjevala z uporabo citer v gledališču in filmu za poudarjanje domačnosti in slovenstva. Tako so bile citre uporabljene za filmsko glasbo v filmu Cvetje v jeseni iz leta 1973.

Spet bodo odmevali zvoki citer

Lani so v Domžalah prvič organizirali prireditev S citrami po Domžalah. Organizatorji so bili nadvse pozitivno presenečeni nad visokim obiskom in so se zato odločili, da bo srečanje citrarjev iz vse Slovenije postalo tradicionalno. Tako bosta društvo Lipa in Občina Domžale tudi letos priredile dogodek, ki ne bo privabil le glasbenike, ampak tudi veliko obiskovalcev, ki bodo lahko uživali ob zvokih citer.

Vseslovensko srečanje citrarjev po potekalo v soboto, 19. maja, in se začelo ob 10. uri na tržnem prostoru. Obiskovalce in glasbenike bosta pozdravila predsednik društva Lipa Marjan Ravnikar in domžalski župan Toni Dragar, zapele in zaplesale pa bodo članice plesne skupine Češminke. Nastopil bo še Slovenski citrarski kvartet pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki bo tudi napovedal citranje po Domžalah.

Po pozdravu na tržnem prostoru se bodo citrarji razkropili na značilne točke po središču Domžal, tako da se bodo zvoki citer slišale po vsem mestu. Glasbeniki bodo tako igrali pred znanimi gostinskimi lokali, trgovinami in drugje, med drugim tudi v Domu upokojencev Domžale. Okoli 12. ure se bo citrarji vrnili na tržni prostor, kjer bo sledil skupni nastop vseh sodelujočih.

Ob 13.30 si bodo lahko vsi obiskovalci in citrarji ogledali še razstavo citer Muzeja Velenje v prostorih Galerije Domžale. Po razstavi bo vodil Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.