Popotnik
4619 ogledov

Sankališče na Kolovratu: "To je pozimi nekaj boljšega v teh krajih!"

Sankanje sankališče Kolovrat
1/4
David Jug
Ko pozimi zapade sneg in na Tolminskem zaprejo cesto na Kolovratu, se ta po zaslugi domačina spremeni v idilično sankališče.

Če je zima z nizkimi temperaturami in snegom naklonjena, in zadnje desetletje je zelo pogosto, upravljavci zaprejo državno cesto na robu Tolminske kotline med Livškimi Ravnami in mejnim prehodom Solarij.

Na kilometer dolgem delu cestišča vzdolž meje z Italijo, od muzeja na prostem proti mejnemu prehodu, kjer bo leta 2022 potekala ena od etap Gira d'Italia, je domačin Ivo Leban tudi letos steptal sneg in uredil zavidanja vredno sankališče.

 "To počnem iz veselja. Lepo je videti, kako je postalo priljubljeno med otroki in mladimi družinami. Prejšnji teden je v petih dneh našo Facebookovo spletno stran obiskalo pet tisoč ljudi, ki so iskali informacije o urejenosti proge. Pri tolikšnem zanimanju čutim že obveznost, da je sankališče urejeno," nam je povedal Leban.

Vrvež je seveda največji ob sončnih koncih tedna, ko se na kolovratu zbere tudi več kot sto ljudi.

"Prejšnjo soboto smo našteli vsaj 70 avtov," je še dejal Leban, ki progo ureja že enajst let, in dodal: "V vseh teh letih se je le dvakrat zgodilo, da je bilo snega malo manj in je bila zato proga malce krajša. V dolini se sneg redko obdrži, na Kolovratu pa je zima praktično do marca bela."

Prav užitek je gledati rdeča lica, svečke iz nosov in nasmehe na obrazih otrok, ki jih je treba dandanes odganjati stran od zaslonov mobilnih naprav in igralnih konzol.

Sankanje sankališče Kolovrat | Avtor: David  Jug David Jug

"Če prideš sem gor dovolj zgodaj, ko še ni sonca, in je proga poledenela, je treba na tem delu zavirati, da lahko zvoziš ovinek," nam pokaže eden iz skupine otrok, ki je vlekla sani proti vrhu.  

Na svoj račun pridejo tudi odrasli, ki jih otroci običajno vprežejo, ko je treba pešačiti proti vrhu le kakšen meter manj kot kilometer dolge proge. Prav nič pa se ne bomo zlagali, če zapišemo, da veselje na obrazih staršev ne zaostaja veliko za otroškim.

V času našega obiska, v soboto popoldne sredi decembra, sta kar dve družbi praznovali otroški rojstni dan. "Sankališče smo odkrili lani decembra, ko je bila država v 'lockdownu' in nismo smeli zapuščati občine. Otroci so bili tako navdušeni, da smo morali sem prihajati skoraj vsak dan," nam je povedala ena od mamic ob improviziranem šanku z rojstnodnevnimi dobrotami.  

"To je nekaj boljšega za zimsko rekreacijo v teh krajih. Pa še zelo enostavno dostopno je, iz Tolmina smo tukaj v 15 minutah," doda druga.

Sankanje sankališče Kolovrat | Avtor: David  Jug David Jug

 "Cesta je zaprta na razdalji kakšnih sedem kilometrov in ker je na osojni strani hriba, se sneg obdrži praktično vso zimo. Občutek imam, da se občina ne zaveda, kakšen potencial ima ta lokacija. Poleg sankališča bi lahko na Kolovratu uredili tudi tekaško progo. A za to bi potrebovali teptalec. Že za urejanje sankališča bi prišel prav. Majhna, mobilna naprava bi bila čisto dovolj, a na pomoč bi morala priskočiti občina. Glede na število ljudi, ki se pozimi tukaj zabava, naložba 30 do 40 tisoč evrov, kolikor stane teptalec, ni tako velika," nam je še povedal Leban.

Če pa komu morda ni do sankanja, se lahko mimo muzeja na prostem, kjer si lahko ogleda utrdbe italijanskih vojakov iz prve svetovne vojne, sprehodi proti vrhu Kolovrata, od koder se razprostirajo pogledi na dolino Soče in Alpe na eni strani ter Benečijo na drugi. Z malce sreče boste na lep in sončen dan z vrha videli tudi Tržaški zaliv.

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 1