Popotnik
322 ogledov

Škocjanske jame: Naš naravni biser upostošile poplave

Škocjanske jame
Poplava je bila kar obsežna, primerjajo jo s poplavo leta 1965

Narasla reka Reka je konec minulega tedna močno poškodovala infrastrukturo v Škocjanskih jamah, medtem ko jame kot naravna vrednota niso poškodovane. Direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka škodo po prvih podatkih ocenjuje na okoli 50.000 evrov in napoveduje, da bodo del jam za obiskovalce odprli v petek.

Poplava je bila kar obsežna, primerjajo jo s poplavo leta 1965, ko je bil pretok reke Reke okoli 380 kubičnih metrov na sekundo. Tokrat je bil pretok reke prav tako prek 300 kubičnih metrov na sekundo, je za STA povedal Ščuka.

A sam pretok ni toliko problematičen, več težav se pojavi zaradi materiala, ki ga voda prinese s sabo in ki zamaši ozka grla. Veliko je nanosilo vej, tudi debla je prineslo.

Ujma je tako minuli vikend v Škocjanskih jamah poškodovala ograje, nekje tudi zidove, predvsem pa razsvetljavo in električno napeljavo. Tu je škoda največja, je povedal direktor parka.

Preden se bodo lotili te sanacije, morajo odstraniti ves naplavljen material. Poleg nanosov lesa je na poteh tudi veliko blata, ponekod nekaj deset centimetrov. Pri sanaciji poleg zaposlenih pomagajo gasilci, prostovoljni naravovarstveniki, sezonski delavci in študenti. Skupno po grobih ocenah danes pri odpravljanju posledic ujme pomaga prek 50 ljudi.

V petek že odprta za obiskovalce

Točno škodo v Parku Škocjanske jame še ocenjujejo. "Prišli smo do številke okoli 50.000 evrov, upam pa, da bo na koncu, ko bomo ugotavljali dejansko škodo, ta številka manjša," je dejal Ščuka. Večjega izpada zaradi zaprtja parka za obiskovalce ne bo, saj je zimski čas tisti čas, ko naštejejo najmanj obiskovalcev.

Medtem je voda že upadla in je v strugi, pretok pa je primeren za ta čas. Prvi del jame, to je del Tihe jame, bodo odprli v petek, je napovedal Ščuka.

Škocjanske jame Slovenija Odkrili nove dele Škocjanskih jam

Prek zime, to je izven glavne sezone, je v parku skupaj s projektno skupino trenutno zaposlenih 30 ljudi, prek poletja pa ta številka naraste na 70 delavcev. Lani so v Škocjanskih jamah našteli prek 184.0000 obiskovalcev.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice