Popotnik
34907 ogledov

Skriti biseri: Te atrakcije najdete nedaleč od Slovenije

Avstrija, Swarovski Kristallwelten Profimedia
Od muzeja Swarovski, postavljenim globoko v grič, do barvitih, ekoloških arhitekturnih stvaritev Hundertwasserja.

Avstrija se ponaša z mnogo atrakcijami, povezanimi z umetnostjo in kulturo, ki so vsekakor vredne ogleda, ko se naslednjič odpravite na krajši ali daljši oddih k našim severnim sosedom.

Božični sejmi v Salzburgu, smučanje v Nassfeldu ali Schladmingu, najstarejši živalski vrt v Evropi na Dunaju – to je le nekaj najbolj očitnih priljubljenih turističnih točk Avstrije. A naša severna soseda nudi veliko več kot to. V nadaljevanju preverite, kateri so skriti biseri Avstrije, ki že od nekdaj navdihujejo umetnice in umetnike po vsem svetu.

Swarovski Kristallwelten: Zeleni velikan, ki v sebi skriva magični svet kristalov

Swarovski Kristallwelten, Avstrija, Austria.info | Avtor: Swarovski Kristallwelten/Werner Elmer Swarovski Kristallwelten/Werner Elmer

V mestu Wattens na severu Avstrije se nahaja brezčasna umetniška instalacija, sestavljena iz griča, trave in slapa. Ta nenavadna stvaritev, ki že ob prvem pogledu navduši s svojo unikatnostjo, pa je pravzaprav pročelje muzeja Swarovski Kristallwelten, ki se skriva globoko v griču.

Swarovski Kristallwelten, Avstrija, Austria.info | Avtor: Swarovski Kristallwelten Swarovski Kristallwelten
Obiskovalci muzeja, ki ga je leta 1995 ob stoti obletnici podjetja Swarovski ustvaril multimedijski umetnik André Heller, si lahko ogledajo 17 čudežnih sob, v katerih svoja dela predstavljajo umetniki z vsega sveta – med drugim Andy Warhol in Salvador Dali.

Eno čudežnih sob je ustvaril tudi André Heller. „Heroes of Peace“ je poklon vsem mirovnim ambasadorjem na tem svetu. Poleg Nelsona Mandele in Bertha von Suttnerja lahko v črno-beli projekciji vidite tudi John Lennona in njegovo ženo Yoko Ono.

Stvaritve Hundertwasserja: Hiše kot iz najlepše pravljice

Avstrija, Hundertwasser | Avtor: Profimedia Profimedia

Le kdo ne pozna slikovite Hundertwasserjeve hiše, ki velja za eno najbolj obiskanih znamenitosti Dunaja? Stanovanjska stavba je videti kot stvaritev iz pravljice – postavljena na neravnih tleh, z drevesi, ki rasejo iz strehe in oken, ter fasado v najrazličnejših barvah in vzorcih.

Avstrija, Hundertwasser | Avtor: Profimedia Profimedia
A slaven avstrijski slikar in arhitekt Friedrich Hundertwasser, katerega uradno ime je sicer bilo Friedrich Stowasser, se je podpisal še pod kar nekaj drugih arhitekturnih mojstrovin, ki jih lahko prav tako obiščete naslednjič, ko se boste odpravili na počitnice k našim severnim sosedom. Terme Rogner Bad Blumau, ki se nahajajo na avstrijskem Štajerskem, veljajo za enega najuspešnejših projektov ekološko usmerjenega umetnika.

Hundertwasser se je imel za 'arhitekturnega zdravnika' in se ni bal izboljševati obstoječih gradenj. "Vsako še tako grdo in bolno hišo se da ozdraviti," je pravil. Tako se je lotil tudi prenove sežigalnice odpadkov sredi mesta, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja pogorela in za katero sprva niso vedeli, ali bi jo sploh obnovili ali ne. Dandanes je stavba, pod katero se je podpisal Hundertwasser, verjetno najbolj znana sežigalnica odpadkov na svetu.

V njegov opus pa sodi tudi Cerkev sv. Barbare v Bärnbachu iz leta 1950, ki jo je umetnik preuredil z veliko domišljije. Okolica cerkve zajema tudi simbole šestih nekrščanskih svetovnih religij.

Avstrija, Hundertwasser | Avtor: Profimedia Profimedia

Slikovita regija Salzkammergut 

Znani slikarji, kot so Ferdinand Georg Waldmüller, Jakob Alt, Rudolf von Alt, Franz Steinfeld, so nadvse radi portretirali čudovito pokrajino ob vznožju gore Dachstein. Slike Waldmüllerja, na katerih je za vedno ovekovečil čudovite panorame, razglede na jezera in poglede na okoliške gore, so še danes razstavljene po svetu. Vi pa si lahko regijo Salzkammergut, ki se nahaja med Salzburgom in Dunajem, in vse njene naravne lepote ogledate kar na lastne oči.

Dunaj: Svetovna prestolnica glasbe in umetnosti

Avstrija, Dunaj, Austria.info, Hofburg | Avtor: Österreich Werbung/Andreas Tischler Österreich Werbung/Andreas Tischler

Zaradi pestre kulturne ponudbe, veličastnih znamenitosti, tipičnih mestnih kavarnic, v katerih vlada domačno vzdušje, ter udobnih gostišč, imenovanih 'Heurigen', je avstrijska prestolnica že dolgo nazaj postala nadvse priljubljena po vsem svetu. Tukaj se najde za vsak okus nekaj, na Dunaju pa zahvaljujoč zabaviščnemu parku Prater in živalskemu vrtu Schönbrunn Zoo (ki velja za najstarejši še delujoči živalski vrt na svetu) na svoj račun pridejo tudi otroci.

Avstrija, Austria.info, Dunaj | Avtor: Österreich Werbung/Cross Media Redaktion Österreich Werbung/Cross Media Redaktion
Pečat je današnja mestna podoba Dunaja dobila predvsem v času baroka, še posebej za čas vladanja cesarice Marije Terezije ter cesarja Franca Jožefa, ki je dal zgraditi sijajni bulvar v obliki ringa, imenovan Ringstraße. V baročnem dvorcu Belvedere dandanes domuje Avstrijska galerija, ki na ogled postavlja največjo zbirko del Klimta in Kokoschke ter prominentna dela Schieleja. Drug baročni dvorec, ki že od nekdaj privablja trume turistov, je Schönbrunn, ki je bil nekoč poletna rezidenca cesarja. Za najbolj prepoznavne simbole Dunaja veljajo sicer še gotska Štefanova katedrala v samem središču mesta, Riesenrad v Pratru ter Španska dvorna šola jahanja s svojim znamenitim baletom lipicancev.

Dunaj se ponaša tudi z več galerijami in muzeji. Med drugim lahko v avstrijskem glavnem mestu obiščete Palačo Hofburg in cesarsko zakladnico, Tehnični muzej Dunaj, Naravoslovni muzej, Hišo glasbe, Muzej iluzij, Muzej Hundertwasser in še mnoge druge. 

Popotovanje po krajih, ki so inspirirali največje avstrijske umetnike

Avstrija, Austria.info, Salzburg | Avtor: Tourismus Salzburg GmbH/Günter Breitegger Tourismus Salzburg GmbH/Günter Breitegger

Naša severna soseda je prava zakladnica navdihujočih krajev, ki obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Naravne lepote Avstrije in njena bogata kulturna dediščina so že v preteklosti navdihovale tudi številna znana imena.  

Wolfgang Amadeus Mozart je tako na primer inspiracijo našel v romantičnem starem mestnem jedru Salzburga in v kavarnah na Dunaju. Slikarja Gustava Klimta so navdihnile čudovite igre svetlobe ob jezeru Attersee. Sigmund Freud je ob pohodništvu po Alpah osvobodil svojega duha in pripravil um za prelomna odkritja, zaradi katerih je postal svetovno znan. Elfriede Jelinek pa opisuje jezikovno sliko svoje domovine, za kar je bila prav tako večkrat odlikovana in je prejela tudi Nobelovo nagrado za literaturo.