Popotnik
2085 ogledov

Slovencem uspel nov podvig

Vaja reševanja ponesrečenega jamarja iz Šimnovega brezna pri Gorjah. Žurnal24 main
Potrjeno je. Slovenija je dobila drugo najglobljo jamo.

Ekipi slovensko-italijanskih jamarjev je uspelo odkriti povezavo med breznom Hudi Vršič in Črnelskim breznom, kar pomeni, da je Slovenija dobila novo drugo najglobljo jamo oziroma jamski sistem. Globina tega zdaj povezanega jamskega sistema znaša 1391 metrov. Najgloblja ostaja jama Čehi 2.
  
Za jamarski dosežek na območju gore Rombon na Bovškem so poskrbeli Mitja Mršek in Ana Makovec iz Jamarskega kluba Borovnica, Aleš Štrukelj-Klamfa iz Jamarskega društva Rakek ter njihova kolega iz Italije Roberto Antonini in Alberto del Maso, je za pojasnil predsednik Jamarskega kluba Borovnica Peter Svete.

V petek vstopili v brezno, v nedeljo prišli iz jame

Svoj podvig so začeli v petek, ko so vstopili v brezno Hudi Vršič na Rombonskih podih. Raziskave so nadaljevali od najgloblje dosežene točke lani (1026 metrov) v smeri Črnelskega brezna.

Od lanske točke naprej so se spustili 30 metrov, kjer je nadaljevanje zaprl sifon. Mimo njega so splezali čez steno približno 10 metrov in prišli na približni globini 1060 metrov (od vhoda v Hudi Vršič) v Črnelsko brezno. Iz jame so izplezali danes popoldne.

Raziskave bodo še nadaljevali

Hudi Vršič ima 144 metrov višji vhod od Črnelskega brezna, tako da je sedaj sistem obeh brezen globok 1391 metrov in dolg 16.832 metrov - k temu je treba dodati še dolžino povezovalnih rovov, ki še niso vneseni v načrt jame, gre za približno 70 metrov.

To uvršča sistem Hudega Vršiča in Črnelskega brezna na 2. mesto v Sloveniji po globini in na 3. mesto po dolžini. Raziskave pa se bodo v prihodnosti nadaljevale, in sicer v smeri jame Čehi 2.

"Če povežemo še to jamo, bo globina sistema 1700 metrov in dolžina čez 23.000 metrov. S to globino bi bil sistem drugi najgloblji v Evropi," je še povedal Svete.

Najgloblja jama v Sloveniji je Čehi 2 (globina 1505 metrov, dolžina 5536 metrov), najdaljši pa sistem Migovec (dolžina 37.162 metrov, globina 972 metrov) in sistem Postojnske jame (dolžina 24.120 metrov, globina 115 metrov).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.