Popotnik
4031 ogledov

Slovenija se lahko pohvali z najvišjim v Evropi

Termoelektrarna Trbovlje Tet
Imamo najvišjega. Veste, o čem govorimo?

Trboveljski dimnik, dimnik Termoelektrarne Trbovlje je s svojimi 360 metri najvišji v Evropi in sedmi na svetu. Višji je celo od Eifflovega stolpa v Evropi, ki je od trboveljskega dimnika nižji za 6 metrov.

 

A post shared by Karolina (@karolina83) on

Zgrajen je leta 1976, ko je 360 metrov nadomestilo starega, visokega komaj 80 metrov. Takrat se je zaradi njegove višine onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom enakomerno razporedila čez celo državo. Zgrajen naj bi bil tako trdno, da lahko prenese tudi potres do 10. stopnje po Mercallijevi lestvici.

Zanimivost: Če piha dovolj močan veter, dimnik niha tudi do enega metra.

Trboveljski dimnik, ki velja za najvišjo zgradbo v Sloveniji, je zelo težko vzdrževati, zato takrat za to najamejo specializirane alpiniste.

Do novembra 2015 je bil vzpon na dimnik prepovedan. Je pa vzpon še vedno prepovedan "običajnim" ljudem in vsak, ki si želi splezati na 360 metrov visok dimnik, se mora za vzpon dogovoriti z vodjo strojnega vzdrževanja pri Termoelektratni Trbovlje, ki je hkrati zadolžen za varnost in zdravje pri delu. A določenih ljudi prepoved plezanja še vedno ne ustavi, saj se ob pogledu na vse youtube posnetke in instagram objave, mnogi na to požvižgajo. Pred nekaj leti je romunski par buril duhove z objavljeno fotografijo in videom na samem vrhu dimnika.

Mnogi alpinisti in ljubitelji adrenalina si za enkrat želijo obuditi Trbovlje tudi s pomočjo dimnika, da bi tam odprli, oživeli nekakšen adrenalinski park, ki bi vključeval tudi uraden vzpon na dimnik turistom in domačinom. Bi si upali splezati tako visoko?

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.