Popotnik
1008 ogledov

Na to laskavo lestvico se je uvrstila Slovenija

Ljubljana K. D.
Zanimiva razporeditev, kjer je v ospredju tudi laskanje lastni državi.

Slovenija se je skupaj z Egiptom, Kitajsko, Dansko, Luksemburgom, Avstrijo in Nizozemsko uvrstila na deseto mesto Gallupove lestvice najvarnejših držav sveta glede na mnenje državljanov.

Na prvem mestu je država, ki je gostila nedavni vrh predsednikov ZDA in Severne Koreje - Singapur, pred Norveško, Islandijo in Finsko skupaj na drugem mestu.

Na skupnem petem mestu sta se znašla Uzbekistan in Hongkong, sedmo mesto si delita Švica in Kanada, sledi pa Indonezija na devetem mestu.

V 142 državah

Gallupov inštitut je raziskavo z naslovom Globalno poročilo o zakonu in redu 2018 izvedel v 142 državah sveta na podlagi anket, ki so zajele 148.000 ljudi, starejših od 15 let.

Spraševali so jih o tem, kako varno se počutijo med samostojnim sprehodom, kakšne osebne izkušnje imajo z zločini, kako kaj lokalna policija in podobno.

Kot je razvidno iz lestvice, so rezultati zanimivi z vidika, kako ljudje dojemajo varnost lastne države, vendar pa ne preveč uporabni. Težko je na primer verjeti, da je Uzbekistan bolj varen od Švice ali Kanade, Egipt pa enako varen kot Slovenija ali Luksemburg.

Izvajalci raziskave menijo, da jim je uspelo nekaj le odkriti. Namreč, da morda na odgovore v določenih državah vpliva še kaj drugega. Želja po laskanju lastni državi ali pa strah pred iskrenim odgovorom.

Komentarjev 2
  • Rudnik12 23:55 28.junij 2018.

    Ce bo vlada kot se nakazuje, kmalu ne bo vec tako. Bo samo Konticevo Velenje varno. Ga bodo branile pred africani albanke. Njihovi mozje itak delajo v Avstriji in jih nikoli ni doma.