Popotnik
681 ogledov

Sloveniji še vedno ne uspe priti na zeleno vejo

Ljubljana Profimedia
Lani se je v turistične objekte v Sloveniji prijavilo nekaj več kot štiri milijone turistov, kar je 31 odstotkov več kot v letu prej, a še vedno 36 odstotkov manj kot rekordnega leta 2019.

Leto 2021 se je v zgodovino slovenskega turizma zapisalo kot še eno leto, zaznamovano s pandemijo covid-19. Lani smo v Sloveniji zabeležili 4 milijone turističnih prihodov in več kot 11 milijonov turističnih prenočitev oziroma za 31 % več prihodov in za 22 % več prenočitev kot v enakem obdobju leta 2020. Od tega so tuji gostje ustvarili 1,8 milijonov prihodov in 4,8 milijonov prenočitev. V enajstih mesecih leta 2021 smo zabeležili 1,36 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj.

turistični promet v letu 2021 | Avtor: SURS, STO SURS, STO


Podatki prihodov in prenočitev v letu 2021 v slovenskem turizmu so boljši kot leto prej, vendar še vedno bistveno pod ravnijo iz leta 2019. Lani smo zabeležili za 35,7 % manj turističnih prihodov in za 28,7 % manj turističnih prenočitev kot leta 2019.

Po podatkih SURS je bilo do konca lanskega leta zabeleženih 4 milijone prihodov turistov in 11,2 milijonov turističnih prenočitev, oziroma za 30,6 % več turističnih prihodov in za 22,2 % več turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani. Od tega so tuji gostje ustvarili 1,8 milijonov turističnih prihodov (45,8 % vseh) in 4,8 milijonov prenočitev (42,6 % vseh), to je za 50,7 % več turističnih prihodov in za 43 % več turističnih prenočitev kot v letu 2020. 

obiskanost, Predjamski grad Turizem Popotnik Noro, kakšna reklama za Slovenijo

Turizem ponovno rešili domači gostje

Domači gostje so v tem obdobju ustvarili 2,1 milijona turističnih prihodov (54,2 % vseh) in 6,4 milijone turističnih prenočitev (57,4 % vseh), kar predstavlja za 17,4 % več turističnih prihodov in za 10,4 % več turističnih prenočitev kot v letu 2020. "Lahko rečemo, da so k rezultatom slovenskega turizma tudi v letu 2021 veliko prispevali slovenski turisti, predvsem pa ukrepi, ki jih je država sprejela za pomoč turizmu pri okrevanju po pandemiji covid-19," je številke turističnega obiska komentiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in dodal, da se razlog za spodbudne številke skriva tudi v uvedbi turističnih bonov.

Kar se tiče nadaljnjega obiska tako domačih kot tujih gostov, Počivalšek meni, da se morajo zavedati varne in kakovostne storitve slovenskih turističnih ponudnikov, ki slovijo tudi po svoji gostoljubnosti: "Namreč uspešen turizem bo z multipikativnimi učinki vplival tudi na višjo gospodarsko rast v letošnjem letu in v prihodnje," sklene gospodarski minister.

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Največ tujih turistov iz ...

Od tujih turistov so decembra lani največ prenočitev ustvarili turisti iz Hrvaške (skoraj 27.700 ali 13 odstotkov prenočitev vseh tujih turistov). Sledili so jim turisti iz Italije (11 odstotkov), Avstrije, Srbije (po 8 odstotkov) in Nemčije (6 odstotkov).

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia
Z vidika vrst turističnih občin je bilo v tem mesecu največ turističnih prenočitev ustvarjenih v nastanitvenih obratih v gorskih in zdraviliških občinah; na oboje je odpadlo okoli 30 odstotkov vseh prenočitev. Sledile so obmorske občine (13 odstotkov) in Ljubljana (10 odstotkov).

Domači turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah (36 odstotkov vseh prenočitev domačih turistov), tuji pa v občini Ljubljana (57.200 prenočitev ali 26 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov).

Vsi turisti skupaj so največ prenočitev ustvarili v hotelih, in sicer 53 odstotkov vseh prenočitev. V zasebnih sobah, apartmajih in hišah je bilo ustvarjenih 24 odstotkov vseh prenočitev, v apartmajskih naseljih pa trije odstotki vseh prenočitev, še povzema statistični urad.

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Pozor! Popotnik Se odpravljate na smučanje? To morate pred odhodom nujno vedeti!

Letos slovenske turiste vabijo s kampanjo Moja Slovenija

Vršilka dolžnosti direktorja STO-ja Ilona Stermecki je ob tem dejala, da bodo prebivalce Slovenije tudi letos povabili k oddihu v svoji državi z osrednjo motivacijsko kampanjo Moja Slovenija in izvedli promocijsko kampanjo poklicev v gostinstvu in turizmu. Na domačem trgu bodo posebno pozornost namenili promociji aktivnih doživetij na prostem in športnemu turizmu, medtem ko bodo turizem v Sloveniji na tujih trgih predstavili kot trajnosten, avtentičen in butičen. "Intenzivirane so promocijske in trženjske aktivnosti na tujih trgih, predvsem bližnjih, kjer nagovarjamo goste, ki iščejo edinstvena doživetja v neokrnjeni naravi in turistično ponudbo višje dodane vrednosti," je dejala Ilona Stermecki.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v prihodnje bo posebna pozornost namenjena digitalizaciji trženja in komuniciranja tako s poslovnimi javnostmi kot turisti. Z digitalno transformacijo slovenskega turizma želijo po besedah Ilone Stermecki podpreti Slovenijo na poti do ene od digitalno najnaprednejših turističnih držav v Evropi.

"Zavedamo se, da se turistično povpraševanje v času po pandemiji covida-19 spreminja. Vse manj so iskane destinacije množičnega turizma in vse večje je povpraševanje po individualni in butični turistični ponudbi. Prav tukaj ima Slovenija priložnost, da izkoristi svoj potencial. In ta potencial bomo v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi partnerji slovenskega turizma ter z usklajenim delovanjem krovne in lokalne ravni izkoristili za učinkovito okrevanje in krepitev turizma po krizi," je še dejala vršilka dolžnosti direktorja STO.

Ljubljana turizem Popotnik Neverjetno, za kako prestižno nagrado se poteguje naša prestolnica
 
Komentarjev 1
  • Vodokotlic 16:39 08.februar 2022.

    Glavne turistične točke po Sloveniji so postale predrage. Žal se jih izogibam. Če že grem, grem kot enodnevni izlet. Se kaj spije in poje.

Sorodne novice