Popotnik
4322 ogledov

Se odpravljate na smučanje? To morate pred odhodom nujno vedeti!

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Profimedia
Zbrali smo informacije o obveznih covid potrdilih za smučanje v Sloveniji, Italiji, Avstriji in ostalih bližnjih državah.

Letošnje leto je bilo res bogato s snegom, smučarska sezona je tako v popolnem razmahu. Mnogi se na smučanje odpravijo v tujino, če ste tudi vi med tistimi, ki načrtujete skok na tuja smučišča, smo za vas preverili situacijo na smučiščih in pogoje za prehod meje.

Smučanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Medtem ko je za smučanje na slovenskih smučiščih še vedno dovolj PCT potrdilo, so pogoji v nekaterih drugih državah razlikujejo. Ker se razmere hitro spreminjajo, pa je treba vedeti, da se lahko tudi pogoji uporabe smučišč med zimsko sezono še spremenijo, zato se je pred načrtovanjem nujno pozanimati. Avstrija je na primer konec decembra zaostrila pogoje pri vstopu v državo, Italija pa od 10. januarja smučanje omogoča samo še cepljenim in prebolelim osebam. Vsem smučarjem, ki bodo potovali v tujino, zato svetujemo, da si pravočasno uredijo EU covid potrdilo, opremljeno s QR kodo.​

Slovenija – smučanje ob PCT pogoju​

Ob nakupu smučarske karte je tako kot lani treba pokazati veljavno PCT potrdilo in osebni dokument. Izjema so otroci, ki so mlajši do 12 let. Kontrola covid potrdil se bo lahko izvajala tudi na samem smučišču. Vlada je 23. 12. 2021 sprejela, da za storitve v Sloveniji velja covid hitri test samo še 24 ur od odvzema brisal in PCR test samo še 48 ur.

Na smučiščih po Sloveniji velja tudi:

- v zaprtih žičniških napravah se omeji število oseb na 80 % zmogljivosti naprave

- uporaba kirurške ali FFP2 zaščitne maske je na smučiščih obvezna v zaprtih žičniških napravah. Na odprtih žičnicah (sedežnice in vlečnice) pa je maska obvezna samo v primerih, ko med smučarji ni prostega sedeža (zasedena oba oz. vsi sedeži). Izjema glede maske so otroci mlajši od 6 let in osebe s posebnimi potrebami.

sneg smučišče smučanje Vogel smučar primerjava cen Popotnik To slovensko smučišče je najugodnejše

Pogoji za smučanje v Italiji​

V Italiji lahko od 10.1. 2022 smučajo le še cepljene ali prebolele osebe, izjema glede covid potrdil pa so otroci, mlajši od 12 let. Ta pravila ne glede na obarvanost italijanske regije veljajo tako za smučišča kot tudi hotele, restavracije, javni prevoz.

Brez covid potrdila ni možno kupiti smučarske karte, ki jo sicer lahko za smučišča v Dolomitih kupite kar na spletni strani, vendar morate potem preko aplikacije Dolomiti Superski smučarsko karto vsak dan pred pričetkom smučanja aktivirati oz. povezati s covid potrdilom.

Potrdilo o cepljenju je veljavno 14 dni po polnem cepljenju (2 odmerka ali 1 odmerek cepiva Janssen), vendar ne več kot 9 mesecev. To obdobje pa naj bi se po 1. februarju skrajšalo na 6 mesecev. Potrdilo o prebolelosti je veljavno 6 mesecev.

Na zaprtih žičnicah v Italiji je treba nositi zaščitne FFP2 maske – izjema so otroci mlajši od 6 let. Prav tako so od 1. 1. 2022 v Italiji v veljavi nova pravila, ki veljajo za vse smučarje. Po novem morajo smučarji imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti pred zahtevki tretjih oseb oz. drugih smučarjev za škodo, ki bi jo lahko povzročili med smučanjem. Višina zavarovalne vstope ni določena, se pa morate zavedati, da so zneski v primeru bolnišničnega zdravljenje in rehabilitacije lahko zelo visoki in tudi presežejo 100.000 €. 

Zavarovanje odgovornosti lahko sklenete pri slovenskih zavarovalnicah oz. ga mogoče že imate znotraj turističnega zavarovanja ali zavarovanja stanovanja (preverite na zavarovalnih policah) in od zavarovalnice pridobite potrdilo. Drugače pa lahko zavarovanje odgovornosti sklenete direktno na smučišču v Italiji, kjer je cena 2,50 - 3 € na osebo na dan.

Po novem morajo na italijanskih smučiščih vsi otroci mlajši od 18. let imeti smučarsko čelado. Novost je tudi pri alkoholu; določili so najvišjo mejo alkohola za smučarje pri 0,5 promila.

Ne pozabite niti, da je treba pred vstopom v Italijo dodatno izpolniti spletni obrazec prijave bivanja – European Digital Passenger Locator Form (dPLF). Potrdila o cepljenju morajo za Italijo biti starejša od 14 dni in ne več kot 9 mesecev oz. od 1.2. 2022 bo veljavnost potrdil o cepljenju samo še 6 mesecev. Potrdilo o prebolelosti velja 6 mesecev.

Avstrija – različni pogoji za vstop in smučanje

Potnike opozarjamo, da ima Avstrija različne pogoje za vstop v državo. Vstop je tako omogočen osebam, ki so polno cepljene ali prebolele in imajo dodatno še poživitveni odmerek cepiva ali negativen PCR test, ki ni starejši od 72h. V primeru smučanja so pogoji sicer nekoliko milejši in je dovolj že polno cepljenje ali potrdilo o prebolelosti. Izjema glede covid potrdil za smučanje so otroci, ki so mlajši od 12 let, otroci od 12 do 15 let pa lahko pridobijo veljavno 2G potrdilo z Ninja pass-om, kjer gre za kombinacijo covid testov npr. v enem tednu je treba opraviti vsaj tri teste, od tega morata biti dva PCR testa.​

Za polno cepljene osebe se šteje, da so vsaj dvakrat cepljene oz. v primeru cepiva Janssen je potrebno še dodatno cepivo. Potrdilo o prebolelosti velja 180 dni, potrdilo o cepljenju pa 270 dni oz. bo od 1.2. 2022 v primeru dvakratnega cepljenja veljalo samo še 6 mesecev, ob poživitvenem cepljenju pa bo še vedno veljalo 270 dni.

Dodatno je na smučiščih v Avstriji potrebna FFP2 zaščitna maska - izjema so otroci mlajši od 6 let, otroci stari 6 - 14 let pa lahko nosijo tudi običajno zaščitno masko.​

Vogel smučanje smučarji smučišče Popotnik Smuka se začenja, takšne akcije so pripravili

Smučanje v Franciji – obvezen PCT pogoj

V Franciji so se covid razmere v decembru poslabšale, tako da je za uporabo žičnic obvezen PCT pogoj, ki velja tudi za vse zaprte prostore npr. restavracije, bazene, javni prevoz ... Izjema glede PCT potrdil so otroci, mlajši od 12 let.

Na žičnicah je obvezna zaščitna maska za vse, ki so stari 11 let ali več. Maska je potrebna tudi v zaprtih prostorih restavracij, avtobusih ipd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Val d'Isère (@valdisere)

PCT potrdila, ki so veljavna v Franciji:

Ob veljavnem covid potrdilu je pred vstopom v Francijo treba tudi izpolniti "izjavo za čast". Izjema so otroci, mlajši od 12 let. 

- potrdilo o cepljenju – velja 7 dni po drugem odmerku cepiva Pfeizer, Moderna ali AstraZeneca oz. 28 dni po prvem odmerku cepiva Janssen ali 7 dni po prvem odmerku cepiva v primeru prebolelosti. Od 15.12. 2021 je za starejše od 65 let, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva Janssen, za veljavno covid potrdilo treba imeti še obnovitveno cepljenje. Od 15.1. 2022 pa je covid potrdilo za osebe starejše od 18 let veljavno samo še 7 mesecev od prejema zadnjega cepiva.

- potrdilo o prebolelosti – velja od 11 dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi

- potrdilo o negativnem hitrem ali PCR covid testu, ki ni starejše od 24h (Slovenija je na rizičnem seznamu EU držav, zato je veljavnost testa krajša od običajnih 72h). Teste, ki stanejo od 25 do 30 evrov, delajo tudi na smučiščih. 

Ledeno kraljestvo Mojstrana pravljično Popotnik Tu lahko obiščete pravo Ledeno kraljestvo

Smučanje v Švici brez covid potrdil, za vstop v državo nujen covid test

Švicarska smučišča so bila lani celotno zimo normalno odprta in kot kaže bo tako tudi letos. Država zaenkrat ni dala posebnih zahtev glede covid potrdil in smučanja, se pa lahko smučišča sama odločijo, ali bodo smučarji pri njih potrebovali potrdila glede cepljenja, prebolelosti ali negativnega covid testa. Na smučiščih pa še vedno veljajo pravila glede medosebne razdalje, na zaprtih žičnicah je nujna zaščitna maska.

Je pa Švica 20. decembra 2021 spremenila pogoje vstopa v državo in po novem vsi potniki potrebujejo negativen covid test. Osebe, ki so cepljene ali so prebolele covid, morajo imeti negativni hitri test (24h) ali PCR test (72h). Osebe, ki niso cepljene ali prebolele, pa morajo dodatno narediti še en covid test v Švici, in sicer med četrtim in sedmim dnevom bivanja, ki je lahko tudi hitri covid test. Test je plačljiv – hitri test okoli 80 CHF, PCR test okoli 180 - 200 CHF. V primeru, da ste v Švici manj kot 4 dni, ne potrebujete delati drugega testa. Covid potrdila so potrebna tudi za obisk restavracij – izjema otroci, mlajši od 16 let.​

Vsi potniki morajo pred vstopom v državo izpolniti tudi spletno prijavo.

Smučanje v Bosni in Hercegovini brez covid potrdil​

Smučišča v Bosni in Hercegovini so bila že lani priljubljena, saj so omogočala smučanje brez dodatnih covid potrdil. Bodo pa morali smučarji, ki bodo želeli smučati v Bosni in Hercegovini, imeti covid potrdila za vstop v državo. Izjema velja za otroke mlajše od 7 let.

Tako BiH za potnike iz Slovenije zahteva enega od sledečih potrdil:

- negativni hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48h

- potrdilo o cepljenju, od katerega je preteklo min. 14 dni

- potrdilo o pozitivnem covid testu ali prebolelosti covid-19, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni.

smučišče smučanje sneg zima Bosanci Popotnik "Ma, kakšni ukrepi, potrdila in virus! Sneg je odličen!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice