Popotnik
43972 ogledov

To slovensko smučišče je najugodnejše

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Profimedia
Primerjali smo cene slovenskih smučišč, ki ta čas obratujejo, in ugotovili, katero je za družino najcenejše.

Veliko družin praznike rado preživi aktivno na snegu. Če spadate med zamudnike, ki smučarske karte še nimate kupljene in se med prazniki za smuko ne nameravate odpraviti v sosednje države oziroma ostala bližnja smučišča, lahko preverite, katero slovensko smučišče je za štiričlansko družino (dva odrasla in dva otroka mlajša od 15 in starejša od 6 let) najugodnejše.

Skladno z Odlokom vlade RS je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je dovoljena le osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Slovenija je dežela manjših smučišč, ki nudijo prijetno domače vzdušje. Razgibani tereni so primerni tako za začetnike, otroke kot tudi izkušene smučarje. Ker pa ta čas v večini obratujejo le večja smučišča pri nas, smo se pri svoji analizi v večini osredotočili le nanje. Primerjali smo cene za celodnevno smuko in zraven vključili tudi popuste oziroma posebne aranžmaje. Vrstni red smučišč je naključen.

Vogel smučanje smučarji smučišče Popotnik Smuka se začenja, takšne akcije so pripravili

Cerkno

V smučarskem centru Cerkno, ki se nahaja na 1291 metrih nadmorske višine na Črnem Vrhu (1291 m), je trenutno odprtih šest smučarskih prog in ena tekaška proga. Višina snega znaša 80 centimetrov. Na smučišču, ki je odprto vsak dan med 9.00 in 16.00 bi štiričlanska družina odštela 104 evre.

Pohorje

Na našem največjem smučišču, tako po dolžini prog kot po površini, trenutno deluje 17 prog. Praznični čas pa na Pohorju prinaša še dopolnitev ponudbe za smučarje: od sobote, 25. decembra, bo na razpolago tudi nočna smuka med 18. in 21. uro. Potekala bo vsak dan do vključno 1. januarja 2022, razen v ponedeljek (27. 12. 2021), ko je popoldan v teku redni pregled na krožni kabinski žičnici. Cena za dnevno smuko med 9.00 in 16.00 za družino s štirimi člani znaša 104 evre med tednom in 114 evrov med vikendom.

V želji po povezovanju in ustvarjanju skupnih produktov so se največji pohorski smučarski centri oz. ponudniki (Marprom na Mariborskem Pohorju, Unitur na Rogli, Vabo na Kopah, Hotel Jakec na Treh kraljih in Turi, turizem Pohorje v Ribnici na Pohorju) dogovorili, da trgu ponudijo skupno smučarsko vozovnico. Gre za 4-dnevno smučarsko vozovnico (zaporedni dnevi), ki jo boste lahko kupili pri katerem koli od navedenih ponudnikov in jo enkrat v času veljavnosti uporabili na enem od partnerskih smučišč.

Rogla

Smučišče na vrhu Zreškega Pohorja na 1517 m.n.m. v občini Zreče, ki po skupni dolžini prog velja za sedmo največje smučišče v Sloveniji, trenutno deluje v skoraj celem obsegu (razen Jurgovo 3). Na enem izmed najbolj priljubljenih smučarskih centrov v Sloveniji, kjer je med 17.00 in 21.00 možna tudi nočna smuka na smučiščih Jasa in Košuta, bi štiričlanska družina za dnevno smučanje odštela 115 evrov.

Krvavec

Na našem drugem najvišje ležečem smučišču, ki se nahaja najbližje slovenski prestolnici, trenutno obratuje dvanajst od skupno 27 prog , snežne podlage pa je za 75 centimetrov.  Štiričlanska družina bi na Krvavcu za družinsko karto plačala 103 evre.

Golte

Na enem izmed večjih zimsko-letnih gorskih središč v Sloveniji, ki je bilo večkrat izbrano kot najboljše smučišče v Sloveniji, se nahaja za dobrih 12 km smučarskih prog. Te so prilagojene vsem vrstam smučarjev, od katerih je 4.4 km modrih, 7.4 km rdečih in malo manj kot kilometer prog za najzahtevnejše smučarje. Smučišče obratuje vsak dan med 8.00 in 18.00, trenutno pa je tam en meter snežne podlage. Dnevna smuka bi štiričlansko družino prišla 91 evrov.

Kope

Na Kopah so trenutno odprte vse naprave (Pungart, Sedlo, Velika Kopa, Pahernik, Kopnik, Mala Kopa in Kaštitnik), ki obratujejo vsak dan med 9.00 in 16.00, nočna smuka pa je mogoča od ponedeljka do sobote med 18.00 in 21.00. Smučišče razpolaga z 8 km urejenih smučarskih prog, ki jih povezujejo 2 štirisedežnici in 5 vlečnic. Proge so raznolike in primerne za vse ljubitelje smučanja ali deskanja, od začetnikov do vrhunskih smučarjev. Tu bi za dnevno smuko štiričlanska družina namenila 106 evrov. Naj pa omenimo, da se znižane smučarske vozovnice da kupiti tudi na portalu 1nadan, kjer bi družina za štiri smučarske vozovnice med tednom, ki vključuje tudi malico, plačala 79,6 evra, za vikend pa 99,6 evra.

Stari vrh

Smučišče, ki se s svojimi 55 hektari nahaja na nadmorski višini od 580 m do 1217 m v Škofjeloškem hribovju, je primerno za vse zahtevnostne ravni smučarjev. Obratovalni čas smučišča je vsak dan med 9.00 in 16.00, možna pa je tudi nočna smuka med 19.00 in 22.00 (le med 24.12.201 in 31.12.2021 nočne smuke ne bo). Trenutno obratujejo naprave s pripadajočimi progami: sedežnica Stari vrh in vlečnica Kopa na Grebljici. Za dnevno smučanje na Starem vrhu bi družina s štirimi člani odštela 98 evrov.

Kanin

Naše najvišje ležeče smučišče, ki se nahaja na nadmorski višini 2300 metrov, obratuje vsak dan od 8:00 do 15:30, zadnja gondola na Kanin pa je ob 14:00. Smučišče je imelo pred sezono kar nekaj težav in je zaradi zahtevnosti tehničnega vzdrževanja (zamenjava napenjalne vrvi) začelo z obratovanjem šele 24. decembra. Trenutno obratujejo proge Podi in Skripi od 8:30 do 15:00. Zaradi slabe epidemiološke situacije je letos treba kupiti dve ločeni vozovnici, če bi želeli obiskati tudi italijansko stran. Na slovenski strani pa bi štiričlanska družina za dnevno smuko odštela 82 evrov.

Za najbolj ugodno se je izkazalo smučišče ...

Primerjava cen je pokazala, da se za celodnevno smuko štiričlanski družini najbolje splača oditi na smučišče Kanin, kjer bo plačala 82 evrov. Seveda pa je odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so lokacija doma in prevoz do smučišča, morebitni namestitveni aranžmaji ...

Komentarjev 1
  • Julian_Ellis 09:38 25.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice