Popotnik
13864 ogledov

Slovenska jed na seznamu desetih evropskih jedi, ki te lahko zasvojijo

Kranj
1/4
Kanadski spletni portal The Travel je slovensko kranjsko klobaso uvrstil na seznam 10 najboljših jedi, ki jih mora poizkusiti vsak popotnik po Evropi, sporočajo s Slovenske turistične organizacije (STO).

Kranjsko klobaso so opisali kot jed, od katere lahko vsak ljubitelj mesnin postane odvisen, njen dimljen okus pa jo naredi edinstveno.

"Kranjska klobasa nosi oznako Zaščitena geografska označba in, ki je umeščena v kontekst evropskih shem kakovosti, je potrošnikom omogočeno prepoznavanje evropskih standardov kakovosti," dodajajo v STO.

Zaščita proizvoda z geografsko označbo pomeni, da mora vsaj eden od proizvodnih postopkov potekati znotraj določenega geografskega območja, medtem ko surovina za proizvodnjo lahko prihaja izven tega geografskega območja. 

kranjska klobasa | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob tem so izpostavljene posebne lastnosti proizvodnje kranjske klobase in nadzor kakovosti, kar izdelkom iz evropskih shem kakovosti zagotavlja zajamčeno kakovost in avtentičnost, prav tako pa lahko njeno poimenovanje smejo uporabljati le certificirani proizvajalci. Njena zgodovina in poimenovanje segata v začetek 19. stoletja, v čas avstro-ogrske monarhije – klobaso so takrat poimenovali Krainer Wurst oziroma klobaso s Kranjskega.

kranjska klobasa | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvi je španski gaspačo

Na seznamu so se med drugim znašli še dunajski zrezek in grška musaka, prvo mesto pa je osvojil španski gaspačo. Gaspačo je mrzla španska juha, ki jo vsak Španec pripravlja malo po svoje. 

Pripravimo ga iz paradižnikov, paprike, kumar in kruha, ki jim poljubno dodajamo še ostale sestavine. Je pa jed znana tudi iz literature. Gaspačo je denimo redno jedel Don Kihot, ki ga je pripravljal oproda Sančo Pansa.

gazpacho, gaspačo, juha | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


 

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 22:37 17.oktober 2019.

    a celo od klobase rataš odvisen, ... meni pa dohtarji stalno bluzijo da lahko postaneš odvisen od nekaterih tablet, od drugih pa spet ne, ... ampak tale raziskava je res dober dokaz, da si lahko fizično ali psihično zasvojen ... ...prikaži več in to od česar koli