Popotnik
1526 ogledov

Speča Trnuljčica, ki je naš izjemen turistični produkt

Facebook
To je prva koča slovenskega planinskega društva.

Na Planini za Liscem pod Črno prstjo so v teh dneh proslavili 125. obletnico postavitve Orožnove koče, ki je bila prva koča Slovenskega planinskega društva. Koča je predstavljala mejnik v razvoju slovenske planinske dejavnosti, imela pa je tudi pomembno narodnobuditeljsko vlogo.

Predsednik organizacijskega odbora prireditve in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar je za STA pojasnil, da je bil konec 19. stoletja čas, ko se je v gorah bil bolj za prevlado, saj sta nemško in avstrijsko planinsko društvo želela germanizacijo potisniti tudi v gore. "Slovenci se nismo dali in naš odgovor je bila ustanovitev Slovenskega planinskega društva in takoj zatem tudi postavitev prve koče," je poudaril.

Med vojno pogorela iz neznanih razlogov

Sklepa, da so Planino za Liscem morda izbrali, ker na tem mestu še ni bilo nobene koče nemškega ali avstrijskega planinskega društva. Ustanovitelji Slovenskega planinskega društva pa so se odločili, da takoj postavijo eno kočo v Julijskih Alpah in eno v Kamniško-Savinjskih Alpah. Tako je bila Orožnova koča, ki je bila poimenovana po prvem načelniku Slovenskega planinskega društva Franu Orožnu, postavljena le 32 dni pred Kocbekovo kočo na Korošici.

 | Avtor: Facebook Facebook

Od prve pobude do izgradnje koče v letu 1894 je minilo manj kot leto dni. Koča pa je imela izjemen pomen za razvoj planinstva in tudi narodnobuditeljsko vlogo, je izpostavil Šolar. Koča je v svojih 50 letih delovanja doživela tudi različne pretrese, leta 1944 pa je v času druge svetovne vojne iz nepojasnjenih razlogov pogorela in tako koče na Planini za Liscem vse do leta 2004 ni bilo.

"Šele na prelomu tretjega tisočletja smo domači planinci zavihali rokave in zgradili novo Orožnovo kočo, ki je sedaj odprta 15 let, v zadnjih letih tudi pozimi, saj postaja izjemno priljubljena točka za zimske pohode, pa za srečevanja in različne dogodke. Hkrati je pomembna postojanka na pohodih po vencu bohinjskih gora," je povedal Šolar.

Ob prireditvi so organizatorji pripravili pohode, s katerimi  spodbujajo trajnostno mobilnost in promovirajo bohinjsko planinsko pot. "Gre za izjemen turistični produkt, ki že obstaja, ampak je zaenkrat še bolj speča Trnuljčica," je izpostavil Šolar in napovedal, da bodo za promocijo bohinjske planinske poti v prihodnjem letu pripravili tudi nov vodnik.

Julijske Alpe Popotnik To je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Claudia_Henning
    Claudia_Henning 18:23 15.julij 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, in zaslužek je lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.cashclub5.com