Popotnik
86 ogledov

Spet z nihajko na Veliko planino

Velika planina - nihalka Velika planina
Konec tedna bo začela obratovati nihalka na Veliko planino. Tako bo prevoz potekal po novem.

V maju bo nihalka na Veliko planino obratovala od četrtka do nedelje med 9. in 17. uro na vsakih 10 minut, so sporočili iz družbe Velika planina. Prav tako bo ves konec tedna obratovala tudi sedežnica, in sicer od 9.30 do 16.15. Izjemoma bodo naprave zaprte le v primeru močnega vetra ali neviht.

Zaradi preprečevanja možnosti širjenja okužb ter za varen prevoz potnikov in zaposlenih so pri vožnji z nihalko sprejeti določeni preventivni ukrepi. V kabinah nihalke bo obvezna uporaba zaščitne maske; če je obiskovalci ne bodo imeli s sabo, jo bodo lahko kupili na blagajni. Pred vstopom v kabine nihalke bo obvezno razkuževanje rok, čakajoči na prevoz pa bodo morali vzdrževati 1,5 metra varnostne razdalje.

V podjetju Velika planina kupce vstopnic vabijo, da plačajo s karticami. Pri tem so za petek pripravili posebno ugodnost, saj bodo vsem prijavljenim na elektronske novice ob nakupu ene vstopnice podarili drugo brezplačno.

Imetnike letnih vozovnic medtem v podjetju prosijo, da se med obratovanjem nihalke zglasijo na blagajni, kjer jim bodo letno vozovnico podaljšali za čas neobratovanja nihalke zaradi epidemije.

Velika planina | Avtor: Profimedia Profimedia

Hkrati s prevozi v podjetju Velika planina zaganjajo tudi del gostinske ponudbe. Od četrtka do nedelje bo tako tekom dneva odprta gostilna Zeleni rob, od 22. maja naprej pa ob istih dnevih tudi letni vrt pri spodnji postaji nihalke. Okrepčevalnica Skodla medtem ostaja zaprta do sprostitve ukrepov druženja v zaprtih gostinskih prostorih.

Zagon tudi v drugih gorskih središčih

V skladu z vladno odločbo je v Sloveniji v ponedeljek po osmih tednih znova stekel javni potniški promet, vključno z žičniškimi napravami za prevoz oseb. Že prvi dan so zagnali krožno kabinsko žičnico na Mariborskem Pohorju, zagon poletne sezone z različnimi aktivnostmi načrtujejo tudi v ostalih gorskih središčih, medtem ko je na Kaninu še vedno možna smuka.

Na Krvavcu, kjer so pretekli vikend odprli Plažo Krvavec, zaenkrat točnega datuma ponovnega zagona žičniških naprav oziroma kabinske žičnice še nimajo. Glede na trenutno situacijo se bojijo, da poletna sezona, na katero so po katastrofalni zimski sezoni položili vse upe, ne obeta nič kaj dobrega.

Kot so za STA povedali v RTC Krvavec, so bili kljub veliki količini novozapadlega snega in že prej narejenega tehničnega snega sredi marca primorani smučišče zapreti. Ostali pa so jim stroški elektrike, nafte in vode ter ostali stroški, ki so jih doslej pokrivali z akumulacijo iztržka zimske sezone.

Turistična kmetija Posledice epidemije Popotnik Bo Slovenija sledila vzoru Nemčije?

Med velikimi stroški gorskih centrov, ki si že dlje časa prizadevajo za spodbude s strani države, so navedli tudi vsakoletni remont naprav in vzdrževalna dela na terenu. Ob tem so v podjetju opozorili, da država nadomestila za čakanje na delo še ni izplačala. Želeli pa bi si tudi druge ukrepe, ki bi jim pomagali preživeti.

V danih razmerah v RTC Krvavec pripravljajo plan preživetja za poletje z močno zmanjšanim obratovanjem. "S tem pa bo šel na minimum tudi kader. V skrajnem primeru, da bi lahko dočakali zimsko sezono, lahko napovemo najslabši možen scenarij, začasno zaprtje resorta," so zapisali v podjetju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.