Popotnik
39531 ogledov

Ta potrdila potrebujete za izlet ali dopust na Hrvaškem

Hrvaška
1/3
Epa
Pravila na mejah se ves čas tudi zaradi epidemioloških razmer spreminjajo. To so najnovejši podatki za Hrvaško.

Epidemiološke razmere se sodeč po podatkih o novih okužbah na Hrvaškem počasi izboljšujejo. Sodeč po petkovih in zadnjih dostopnih podatkih, je bilo v zadnjem dnevu na Hrvaškem zabeleženih 1.435 novih primerov okužb s koronavirusom, tako da je bilo včeraj število aktivnih primerov na Hrvaškem 11.265. Med njimi je bilo v bolnišnici 2.079 bolnikov, od tega 242 na respiratorjih. V zadnjem dnevu se je pozdravilo 2.079 ljudi, testiranih je bilo 7.682.

Hrvaška | Avtor: Epa Epa
Na Hrvaško na dopust

Kot je znano, so bile turistične kapacitete na Hrvaškem ob upoštevanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ves čas odprte. Zato ne preseneča, da so številni Slovenci tud v času slovenskega zaprtja turističnih kapacitet dopust koristili na Hrvaškem. Njihova obala z vse toplejšimi dnevi kliče tudi po krajših izletih čez mejo, zato smo preverili, kakšna pravila veljajo v tem trenutku.

Na Hrvaško je mogoče vstopiti z negativnim hitrim ali PCR testom. 

Potniki, ki so preboleli covid-19 ter so se cepili z enim odmerkom cepiva, ne potrebujejo negativnega testa pri vstopu na Hrvaško.

Še naprej omogočajo vstop na Hrvaško brez omejitev vsem, ki so se pred najmanj 14 dnevi drugič cepili proti covidu-19 s katerim koli cepivom. 

Potnikom, ki z negativnim antigenskim testom prihajajo na Hrvaško iz držav članic Evropske unije ali z območja schengna, ni treba ponoviti antigenskega testa, če bodo ostali na Hrvaškem dlje kot deset dni.

Pred vstopom na Hrvaško se registrirajte tudi TUKAJ

Najnoveše informacije o odhodu na Hrvaško, pa tudi kakšne izjeme lahko potujejo brez zgoraj naštetih potrdil, najdete TUKAJ

Hrvaška po podatkih našega veleposlaništva testa ne zahteva za otroke, mlajše od sedmih let, ki potujejo s staršem ali skrbnikom, če ta izpolnjuje pogoje za vstop. Ob vrnitvi se Slovenija ne zahteva PCR testa za otroke do 15 let, otroku, ki prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo. 

Kako pa domov?

Osebo, ki prihaja v Slovenijo iz Hrvaške, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni. V karanteno pa ni treba, če ob prihodu domov na meji predložite:

  • dokazilo o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:

-  drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,

-  prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,

-  drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,

-  drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali

-  drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Vse izjeme, ki ne potrebujejo zgornjih dokazil najdete TUKAJ.    

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • igorgeus 11:20 09.maj 2021.

    Se pravi tudi ce si cepljen in si zbolel ali si prenasalec, tega nihce ne preverja. Zanimivo.

  • rd2dmk2 10:07 09.maj 2021.

    primer danske. gostinc vas testira ( ne zaston) pivo pa vas časti. če bo hrvatom teklo morje v grlo, bodo še po vas prišli, pa uredili vse dokumente. če ne.. pa kdor hoče naj gre, kdor noče, ga pa noben ne tera.

  • e00c90b31b920b63866c381bdb80cb9aa17a5382 14:13 08.maj 2021.

    Bom tako kot vsa leta na najlepši obali daleč na okoli.Slovenski. Alternativa pa potem Italija,tam do Gradeža... .